Zulfaj: Članstvo u Savetu Evrope ne treba vezivati za dijalog

Jeton Zulfaj
Izvor: Koha ditore

Savetnik premijera Aljbina Kurtija Jeton Zulfaj rekao je da su proces članstva Kosova u Savetu Evrope i dijalog između Kosova i Srbije procesi koji ne treba mešati jedan sa drugim i dodao da se nadaju pozitivnom ishodu glasanja u Parlamentarnoj skupštini SE jer je, kako kaže, Kosovo ispunilo sve kriterijume, prenosi Koha.

"Proces dijaloga ne treba mešati sa članstvom u Savetu Evrope, jer su to dva odvojena procesa. Za nas je bilo važno da ispunimo kriterijume i standarde za članstvo i sve smo ih ispunili, ovaj proces mora da se završi, dok se u Briselu bavimo dijalogom za normalizaciju odnosa", rekao je Zulfaj.

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope potrebno je dve trećine glasova, a većina članica Saveta Evrope ima pozitivan stav, kaže Zulfaj i dodaje da su do sada uspešno prošli sva glasanja, počev od dobijanja pravnog mišljenja te da su sve faze pređene.

"Verujemo da će biti pređen i sledeći korak", naveo je tvrdeći da je Kosovo unapredilo vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.

Zulfaj je, međutim, rekao da postoje zemlje koje možda imaju svoje stavove o tom procesu i da Srbija lobira protiv Kosova. 

"Naravno da postoje različite zemlje koje imaju svoje stavove protiv ovog procesa, naravno da Srbija žestoko lobira da spreči članstvo Republike Kosovo u Savetu, ona to čini uprkos obavezama koje je preuzela prihvatanjem Osnovnog sporazuma, ali i aneksa iz Ohrida", naglasio je.

Povodom implementacije Osnovnog sporazuma između Kosova i Srbije, Zulfaj je rekao da oni ne mogu da sprovode samo jedan član sporazuma, kao što to Srbija zahteva. 

"Član 7 sporazuma je o samoupravljanju i sporazum treba da se rešava u celini, ne možemo da se bavimo članom sporazuma, samo zato što Srbija to traži i želi. Mislim da primenu sporazuma ne treba prejudicirati, rezultat člana sedam, Vlada Republike Kosovo još nije dobila nijedan dokument da pošalje Ustavnom sudu, šta da pošaljemo Ustavnom sudu. Nacrti postoje, ali nema prihvatanja od strane Vlade Kosova nijednog nacrta", naveo je Zulfaj.

Prema njegovim rečima, Srbija neće primeniti sporazum, već "želi samo jedan član i onda odbacuje sporazum".