Alijansa za Albance iz Severne Makedonije podržava Kurtijeve uslove za dijalog sa Srbijom

Putokaz Beograd i Priština
Izvor: Gazeta Express

Partija Alijansa za Albance iz Severne Makedonije saopštila je da bezrezervno podržava uslove koje je javno izneo premijer Kosova Aljbin Kurti u okviru dijaloga Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije i uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

U saopštenju Alijanse ističe se da Zajednica opština sa srpskom većinom ne može biti jednonacionalna i da mora da bude u punoj saglasnosti sa pravno-ustavnim poretkom Kosova i odlukom Ustavnog suda od 23. decembra 2015. godine.

„Manjine u Republici Kosovo uživaju zagarantovana prava po najvišim evropskim standardima, sa sofisticiranijim mehanizmima zaštite od bilo koje druge zemlje u regionu. Svako rešenje zasnovano na šovinističkim zahtevima Beograda predstavljalo bi opasan presedan za regionalnu stabilnost povećanjem apetita raznih nacionalističkih krugova, u krhkom vremenu za Zapadni Balkan, kada je sav politički kapital većine zemalja u regionu usmeren na odvajanje od Rusije i oživljavanje proširenja EU“, navodi se u saopštenju ove partije.

Partija Alijansa za Albance zahteva povećanje mobilizacije međunarodnih partnera za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, uz međusobno priznavanje u centru i u skladu sa rokovima evropskog plana za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.