Bedžeti: Dva albanska kandidata u Severnoj Makedoniji posledica Kurtijevog mešanja

Aljbin Kurti u Severnoj Makedoniji
Izvor: Telefrafi

Dva albanska predsednička kandidata u Severnoj Makedoniji minimizirali su šanse da na izborima pobedi aktuelni predsednik Stevo Pendarovski, kao kandidat prozapadne orijentacije i otvorili put kandidatu opozicione VMRO-DPMNE, a takva situacija je, prema ocenama poznavalaca prilika, nastala kao "derivat brutalne intervencije" kosovskog premijera Aljbina Kurtija, preko pojedinih tamošnjih albanskih stranaka piše Albanijan post.

Demokratska unija za integraciju, najveća albanska partija u Severnoj Makedoniji, imaće svog kandidata za predsednika, Bujara Osmanija, dok će u izbornu trku i Arben Taravari, kao kandidat koalicije četiri albanske stranke.

Profesor istorije iz Prištine Nuri Bedžeti podseća da je bilo razgovora da albanski politički faktor u Severnoj Makedoniji treba da izađe sa jednim kandidatom, ili da podrži kandidaturu aktuelnog makedonskog predsednika Steve Pendarovskog.

"Najglasniji je bio predsednik DUI Alji Ahmeti, a dosta posla je urađeno i sa Arbenom Taravarom, predsednikom Alijanse za Albance, koji, međutim, nije prihvatio podršku iz Prištine, od premijera Aljbina Kurtija. On je pregrupisao male stranke nastale iz Ahmetijeve partije i izašao kao kandidat ove male grupacije“, rekao je Bedžeti za Albanijan post.

Najava albanske opozicije da će izaći sa kandidatom za predsednika usledila je nekoliko dana nakon što su se Taravari, Bilal Kasami, Afrim Gaši i Izet Međiti u Prištini sastali sa Kurtijem i njegovim savetnikom, Bekimom Ćokuom – koji će biti kandidat za poslanika iz redova opozicije, kao predstavnik Samoopredeljenja.

S tim u vezi, Bedžeti pojašnjava da je Alji Ahmeti bio primoran da odredi svog kandidata, a to je Bujar Osmani.

"A, to dovodi do parcijalizacije glasanja i uveliko ugrožava kandidata iz redova socijaldemokrata koji je prozapadno orijentisan“, smatra profesor Bedžeti.

Kandidata za predsednika imaće i najveća makedonska opoziciona partija VMRO-DMPNE. To je profesorka Gordana Šiljanovska Davkova, koja je učestvovala i na poslednjim predsedničkim izborima pre četiri godine, kada je poražena od Pendarovskog.

"Najveća makedonska opoziciona partija je i, po svoj prilici, pobednik na ovim parlamentarnim izborima. Kako to biva, postoji mogućnost da su i predsednik i premijer iz redova VMRO-DMPNE – koja trenutno održava nacionalistički kurs“, procenuje Bedžeti.

Glavni problem na koji profesor ukazuje je umešanost Aljbina Kurtija u makedonska politička dešavanja.

"Kurtijevo mešanje iz Prištine je pokvarilo igru. To je posledica Kurtijevog brutalnog mešanja u Makedoniju“, kaže Bedžeti i dodaje da je u ovoj situaciji DUI bila prinuđena da izađe sa kandidatom, kako bi „sačuvala svoj glas“.

Severna Makedonija se nalazi u jednoj od najvažnijih situacija, jer su ustavne promene, odnosno uvođenje Bugara u preambulu ustava, što je izričit zahtev zvanične Sofije „Gordijev čvor“ koji će odrediti sudbinu zemlje, podseća Albanijan post.

SDSM i albanske stranke se zalažu za ustavne promene, kojima se VMRO-DPMNE protivi. Zbog toga su predsednički i parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji važni, kao pokazatelj strateškog opredeljenja zemlje.