Devet mesta koja prema grčkim medijima treba posetiti u Albaniji

Skadar
Izvor: Kosovo Online

Od prelepih plaža, do istorijskih gradova i arheoloških nalazišta, Albanija krije mnoge lepote koje čekaju da budu istražene. Prema pisanju grčkih medija, poslednjih godina postala jedna od najpopularnijih destinacija za odmor u Evropi, sa porastom broja turista koje zemlja prima,, prenosi Albanijan post.

Grčki list "Travel go", navodi da sused ima prirodne lepote i atrakcije koje prevazilaze maštu – od plaža koje zadovoljavaju svačiji ukus do arheoloških nalazišta i planinskih pejzaža koji oduzimaju dah.

"Albanija je Evropa za koju niste znali da postoji. Krševite planine prošarane pešačkim stazama, drevne ruševine skrivene pod senkom drveća, zadivljujuće plaže za istraživanje i urbani centri koji se brzo razvijaju", piše časopis "Tajm aut".

Ako planirate putovanje u Albaniju, prema grčkim medijima trebalo bi da posetite ovih devet destinacija:

Tirana

Glavni grad Albanije je grad sa puno zelenila, živopisnih zgrada i mnogo mesta vrednih posete. Neke zgrade iz komunističkog doba pretvorene su u muzeje, umetničke galerije i spomenike. U Tirani skladno koegzistiraju staro i moderno.

Prošetajte glavnim trgom i velikim gradskim parkom sa veštačkim jezerom. Obavezno posetite živahni kvart Blok, gde ćete naći širok izbor restorana i neke od najslađih kafića i barova u gradu. Za vikend se popnite žičarom uz planinu Dajti da jedete sa lokalnim stanovništvom i uživate u prekrasnom pogledu na grad.

Berat

Grad Berat poznat je po svojoj lepoti i arhitekturi. Berat je podignut na desnoj obali reke Osum, neposredno pre njenog ušća u reku Molist.

Poznat je i kao "grad prozora" zbog mnogih velikih prozora koje imaju njegove kuće. Borova šuma iznad grada krasi ovo područje, dok je reka Osum usekla klisuru u krečnjačkim liticama zapadno od doline, stvarajući prirodnu citadelu oko koje je grad izgrađen na različitim nivoima.

Važna atrakcija Berata je vizantijska tvrđava, koja datira uglavnom iz 13. veka i sadrži mnoge vizantijske crkve i otomanske džamije.

Ksamil

Masovni turizam je dramatično promenio albansku obalu poslednjih godina, ali Ksamil, koji se nalazi na maloj udaljenosti od Krfa, zadržao je deo šarma koji je privukao prve posetioce na albansku rivijeru. Posetite područje van sezone da biste bolje uživali u njegovim prekrasnim plažama.

Butrint

Najimpresivnije arheološko nalazište u Albaniji je prelepo locirano ispod senovitih šuma i na obalama mirne obalne lagune, oko 20 kilometara južno od Sarande.

Naseljen od praistorije, Butrint je bio sedište grčkog grada, a kasnije hrišćanske eparhije. Današnje arheološko nalazište nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Đirokastra

Istorija malog grada Đirokastre u južnoj Albaniji počinje pre najmanje 2.500 godina – sa nekim od njegovih blaga sakupljenih u malom gradskom muzeju. Danas većina posetilaca dolazi da vidi impresivnih 600 palata iz otomanskog doba koje pokrivaju grad i okolna brda, od kojih su neke otvorene za javnost.

Prelep, ali turistički centar grada prepun je kaldrmisanih ulica, kafića i suvenirnica.

Skadar

Grad Skadar u severozapadnoj Albaniji je jedan od najstarijih i najistorijskih delova zemlje, kao i važan kulturni i privredni centar.

Izgrađen na ivici jezera, na maloj udaljenosti od mora, grad krase zgrade pastelnih boja i elegantni trgovi. Skadar takođe ima neke od najboljih muzeja u Albaniji (kao što su Nacionalni muzej fotografije Marubi i Muzej svedoka i sećanja koji prikazuje nedavnu komunističku prošlost Albanije), veliki kompleks zamkova, neke odlične restorane i dugačke peščane plaže udaljene nekoliko minuta vožnje.

Alpi

Albanski Alpi su poznati i kao "Prokletije". Međutim, oni su sve samo ne prokleti.

Doline ovih visokih planina ispunjene su livadama, pašnjacima i jezerima u živopisnom zelenom pejzažu, dok je područje prošarano čudnim tradicionalnim selima. Brojne staze prolaze kroz padine, a najpoznatija je "Tri stejt trejll Balkan piks".

Apolonija

Manje poznate većini posetilaca Albanije, ruševine drevnog ilirskog grada Apolonije su ogroman kompleks star 2.500 godina, koji se prostire na brdima prekrivenim maslinama. Pozorište i administrativni centar i dalje su zadržali svoju veličinu, a muzej pun blaga vredi posetiti.

Plaža Đipe

Četrdesetpetominutna staza koja počinje u blizini kamenih zidova manastira Svetog Teodora odvešće vas do rajske šljunkovite bele plaže, koja je smeštena ispod stena, na ušću šumovite klisure.

Na plaži Đipe nalazi se sezonski kafić na plaži i, na maloj udaljenosti, kamp. Najbolje vreme za posetu je jun ili septembar.