Đurović: Vrlo brzo će doći do potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC

Danijela Đurović
Izvor: CDM

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović rekla je da ne dovodi u pitanje potpisivanje Temeljnog ugovora, da očekuje da će se to desiti ubrzo i dodala da treba definisati koliko je inicijativa "Otvoreni Balkan" dobra za Crnu Goru i njen evropski put, prenosi podgoričkih CDM.

"Očekujem da bude vrlo skoro završena kompletna procedura i završeno potpisivanje. Smatram da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora", kazala je Đurović dodajući da ona nije gledala ugovor.

Na pitanje da li je saglasna da se ugovor potpiše i sa "Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC)",  Đurović kaže da je to upitno.

"Sa SPC pregovori oko potpisivanja ugovora traju već 10 godina i mislim da je vreme da se završe. Što se tiče ostalih verskih zajednica, očekujemo da se ugovori potpisuju sa kanonskim crkvama. Sa te strane, vrlo je upitno potpisivanje ugovora sa CPC", rekla je ona

Ocenila je i da su diplomatski odnosi između Srbije i Crne Gore na prilično niskom nivou

"Diplomatski odnosi između Srbije i Crne Gore su na prilično niskom nivou. Logično je da naše dve države imaju normalan odnos i komunikaciju. Verujem da će se to pitanje vrlo skoro rešiti. Premijer Abazović naredne sedmice će biti u zvaničnoj poseti Beogradu. Očekujem da se i tada naprave dogovori oko rešavanja pitanja na diplomatskom nivou naših predstavnika", kazala je Đurović .

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", ona je kazala da je za to da Crna Gora učestvuje u što više regionalnih inicijativa koje same po sebi čine dobro Crnoj Gori.

"Naš strateški prioritet je da Crna Gora bude naredna članica EU. U tom pravcu svaka regionalna inicijativa, koja može biti komplementarna sa našim ciljem je dobrodošla. Počeli smo sa pričom o pomirenju, a onda korak po korak vidimo da umesto pomirenja u praksi otvaramo pandorine kutije i teme koje bi trebalo da budu tehnički posmatrane sa drugog aspekta. Treba definisati koliko je to dobro za Crnu Goru i na našem putu evropskih integracija", istakla je Đurović.

Na pitanje da li je lično za to da Crna Gora bude deo "Otvorenog Balkana", Đurović je odgovorila potvrdno.

"Da, smatram da treba da budemo deo svih regionalnih inicijativa i Otvorenog Balkana, uz određenu rezervu da možda nisam u potpunosti upoznata sa svim tehničkim detaljima i detaljima oko implementacije pa da me možda neko demantuje i ubedi da to nije dobro za Crnu Goru", kazala je ona dodajući da smatra da Otvoreni Balkan nije alternativa EU.