Dodik: Odbio bih i Rusiju da zatraži bilo šta na štetu Srpske

Milorad Dodik
Izvor: Politika

Da Moskva traži od nas bilo šta što je protiv srpskih interesa, bio bih protiv, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da on isključivo služi Republici Srpskoj i srpskom narodu, prenosi Politika. 

"Moskva nije ništa poduzela što bi bilo na našu štetu i to cenim", rekao je Dodik u intervjuu za "Politiku", dodajući da će se suspendovati svi britanski i nemački projekti u Republici Srpskoj.

Zbog imovine, ali i pod optužbom da je u dosluhu sa Moskvom, Dodiku je sankcije posle Amerike uvela i Velika Britanija, a očekuju se i od Nemačke.

On je, kako je preneo Tanjug, rekao da Velika Britanija stotinama godina "rovari ovuda" i da je njihov ambasador iz vremena Otomanske imperije imao isti zadatak kao postojeći - da ne dozvoli integraciju Srba, te zato "ojačavaju muslimansku komponentu".

"Nemačka je zabranila svojoj firmi da gradi vetropark Hrgud u Srpskoj. Znate li koliki je red zemalja koji traže da grade vetroparkove ili su spremni da ih kreditiraju? Nemci će dobiti rok od šest meseci pa ako neće da nastave, Hrgud ćemo dati Kinezima. Izgubićemo kredite iz Nemačke, naći ćemo ih u Кini, zemlji koja je spremna na ekspanziju. Suspendovaćemo sve britanske i nemačke projekte u RS. Neka u Berlinu razmisle šta znači to što se parcijalno odnose prema entitetima, možda nas baš oni takvom politkom dodatno dele", naveo je Dodik. 

Kako je došao do saznanja o kidnapovanju

Na pitanje o kindapovanju, koje je Eufor demantovao, Dodik odgovara da se došlo do saznanja da kombinovane britansko-američke jedinice treba da ga lociraju, pokupe i odvedu na neko nepoznato mesto.

"Verovatno da me slome ili pridobiju neko moje priznanje, usput me stalno optužujući za neku korupciju, koju nikada nisu dokazali, jer za to nema elemenata", rekao je Dodik i poručio da se ne plaši, ali da se zaprepastio kada je dobio spisak šta treba da pokupe u njegovoj kući, od donjeg veša do umetničkih slika, cipela, odela.

Na pitanje da li deli utiske da su neki u Sarajevu i regionu ukrajinski sukob prepoznali kao "istorijsku priliku" za BiH i za "novu rundu klevetanja Srba", Dodik kaže da je njihova koncepcija upravo to - da iskoriste tragediju za svoje političke, ratne ciljeve.

"Primećujemo medijske i političke pripreme za eliminaciju Republike Srpske. Rusija je potpisnica Dejtonskog sporazuma u svojstvu garanta za BiH. A oni bi zemlji koja je garant, da uvedu sankcije. Moskva bi onda navela BiH kao neprijateljsku zemlju, a po logici stvari onda bi odustala i od Dejtonskog sporazuma. Putin je uvek govorio da poštuje Dejtonski sporazum i da može da nas podrži samo u okvirima tog sporazuma, nikako izvan njega. To znači da podršku Putina ne možemo imati u slučaju odvajanja", naveo je Dodik.

On je poručio da "ako u Sarajevu misle da Republika Srpska treba da uvede sankcije, možda bi to trebalo dopustiti, pa da Srpska postane neprijatelj Rusije".

"Ne mogu da dopustim da uvedemo sankcije zemlji koja je sprečila da nam se na predlog Velike Britanije stavi etiketa genocidnih. Pre ću otići sa funkcije nego to uraditi", istakao je Dodik.