Forca: Albanci u Crnoj Gori da se na popisu izjasne u skladu sa albanskim nacionalnim osećanjima

Forca e re demokratike
Izvor: Forca e re demokratike

Nova demokratska snaga (Forca) je pozvala Albance u Crnoj Gori da se na popisu stanovništva, koji je u toku, slobodno izjasne u skladu sa albanskim nacionalnim osećanjima, prenose crnogosrke Vijesti.

"Od vitalnog i nacionalnog značaja je da istaknemo Albansku nacionalnu pripadnost, te da govorimo albanskim jezikom, kojim su i naši preci govorili, bez obzira na verska uverenja i pripadnost. Na ovom popisu moramo jasno istaći da smo autohton narod i da nećemo dozvoliti asimilaciju, jer smo vekovima čuvali svoj identitet, jezik, kulturu i tradiciju“, piše u saopštenju Force.

Dodaje se da moraju samouvereno i slobodno pokazati ko su i koliko ih ima u Crnoj Gori, jer, kako navode, "različite politike pokušavaju da ih asimiluju“.

Podaci sa popisa, navodi se, pokazaće pravo stanje i uslove u kojima žive Albanci, što će u budućnosti uticati na kreiranje politika i preduslova za zaštitu i dalje unapređenje prava i interesa albanskog naroda u Crnoj Gori.

"Takođe, pozivamo sunarodnike da ne nasedaju na pritiske pojedinaca i različitih organizacija i da prijave sve nepravilnosti koje se pojave u toku sprovođenja popisa, a koje imaju za cilj da naruše slobodu izjašnjavanja da smo Albanci i da govorimo albanskim jezikom", zaključuju u saopštenju.