Forum civilnog društva u Tirani: Zapadni Balkan ujedinjen ka EU

Berlinski proces.jpg
Izvor: Reporteri

Zajedničko regionalno tržište od ključnog je značaja za Zapadni Balkan, poručio je albanski ministar spoljnih poslova Iglji Hasani na forumu "Tirana 2023", koji su predstavnici civilnog društva organizovali uoči Samita Berlinskog procesa, koji se u ponedeljak održava u glavnom gradu Albanije.

"Fokusirani smo na regionalni rast i to je ono što je i cilj samita. Kada je reč o tome kako se pripremiti za EU, regionalno tržište je važan element na tom putu. Integracija tržišta mora biti podržana infrastrukturom i ambicioznim investicijama. Ekonomski plan je veoma dobar, ali je zasnovan na projektima koji dolaze iz regiona. Potreban nam je novi pristup i potrebna nam je finansijska podrška. Moramo ojačati susedstvo, kao region i imati koristi", poručio je Hasani.

Gradonačelnik Tirane Erjon Veljiaj je istakao da je region važan za evropski put Albanije.

"Privreda grada danas se oslanja na turizam. Mi smo mala zemlja, ali možemo da se uzdignemo. Živimo u teškim vremenima, imamo rat u Evropi, imali smo pandemiju. Ovo nam govori da je vreme za razmišljanje. Zabrinut sam za region jer susedi su važni i za našu dobrobit", kazao je on.

Predstavnik Fondacije Otvorena Albanija Andi Dobruši rekao je da će se na Samitu u ponedeljak razgovarati o preporukama civilnog društva.

"Nismo ovde da im govorimo šta da rade, već je ideja da manje pričamo, a radimo više. Znamo da je Berlinski proces važan i pandemija nam je to pokazala. Berlinski proces se vratio kući došao je u region. Civilno društvo je bilo tamo gurajući ovaj proces napred, ali sada moramo da razmislimo o tome šta treba da uradimo konkretnije u nekim sektorima kao što su energija, mobilnost, zelena agenda ili imigracija", naveo je Dobruši.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu ocenila je da je potrebno vreme da se zajedničko tržište regiona uskladi, ali da su benefiti već vidljivi.

"Zajedničkom tržištu Zapadnog Balkana biće potrebno više vremena da se konsoliduje, ali ako takav cilj zemlje shvate ozbiljno, on se može postići. Primer koji ima savršen smisao je ukidanje naknada za roming", istakla je Bregu.