Aliu: Rešenja postignuta u "Otvorenom Balkanu" sa digitalnog aspekta biće iskorišćena za Berlinski proces

Aliu i Dukaj
Izvor: Ministarstvo za informaciono drustvo i administracije RSM

Ministar za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Azir Aliu navodeći da Berlinski proces inkorporira svih šest zemalja Zapadnog Balkana, kazao je da će sve što je korisno iz saradnje u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" sa digitalnog aspekta biti iskorišćeno i za Berlinski proces.

Aliu je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim kolegom, ministrom javne uprave Marašom Dukajem, kazao da smatra da je Berlinski proces taj eko sistem u koji region mora da se mnogo ulaže i države posebno, ali i region.

"Na taj način možemo imati uspešnu digitalnu transformaciju", kazao je Aliu odgovarajući na pitanje o projektima u oblasti digitalizacije u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Prema njegovim rečima, digitalna transformacija bez uspešne implementacije i komunikacije sa državama biće lokalna te zbog rešenja na lokalnom nivou, neće biti vidljivi kao region.

"Dakle, ja sam za Berlinski proces kao takav i zato sam rekao da je to sve kada je sve. 'Otvoreni Balkan' je proces u kome je aktivno nekoliko zemalja i u tom periodu smo imali neka rešenja sa digitalnog aspekta. Nadam se da ćemo u ta rešenja uključiti i druge zemlje koje nisu bile deo tog procesa kako bi se iskoristile za Berlinski process", rekao je Aliu nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u oblasti digitalizacije i informacione bezbednosti.

Na pitanje da li se može očekivati da se Crna Gora uskoro pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan", Dukaj je odgovorio da je Berlinski proces prioritet za Podgoricu.

"Mi u Crnoj Gori podržavamo svaku saradnju zemalja regiona i bez te saradnje ne možemo uspeti. Dakle, prvo moramo da uradimo domaći zadatak, da imamo odličnu komunikaciju i da nastavimo putem ka EU. Za nas u Crnoj Gori Berlinski proces je prioritet i u ovom trenutku ne razmišljamo o drugim procesima vezanim za 'Otvoreni Balkan'. Dakle, trebalo bi da se fokusiramo na ono što je funkcionalno i šta je u skladu sa svim procesima i gde su sve zemlje Zapadnog Balkana u tom procesu", rekao je Dukaj.