Gutereš: Prespanski sporazum dokaz moći diplomatije, dijaloga i kompromisa

Antonio Gutereš
Izvor: RTK

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je danas da je Prespanski sporazum dokaz moći diplomatije, dijaloga i kompromisa kojim nije rešen samo spor oko imena već je otvorio mogućnost za regionalno partnerstvo Grčke i Severne Makedonije.

„Prespanski sporazum je dokaz moći diplomatije, dijaloga i kompromisa”. Želim da odam priznanje za posvećeno zastupništvo mog tadašnjeg ličnog zamenika, Metjua Nimica. Sporazum ne samo da je rešio spor oko imena, već je i otvorio mogućnosti za nove mogućnosti rasta, kontrolisane razmene i regionalna partnerstva”, rekao je Gutereš u video poruci na konferenciji u organizaciji Instituta Aleksis Cipras i Fondacije Zoran Zaev – Društva u Atini.

Povodom šest godina od potpisivanja Prespanskog sporazuma koji su u ime vlada dve zemlje tada potpisali Aleksis Cipras i Zoran Zaev, Gutereš je rekao da je time otklonjena dugogodišnja prepreka budućnosti mira i održivog razvoja.

“Dok obeležavamo ovaj značajan događaj, moramo pronaći načine da se ponovo posvetimo principima koji su doveli do ovog vitalnog dostignuća. To ćemo učiniti izgradnjom okruženja poverenja i međusobnog razumevanja, promovišući prekograničnu saradnju za održiva ulaganja, socijalno uključivanje i zaštitu životne sredine“, dodao je Gutereš.