Kovačevski: Francuski predlog neprihvatljiv, narod Severne Makedonije mora da se poštuje

Dimitar Kovačevski.jpg
Izvor: Printscreen

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski odbacio je danas, nakon samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu, inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona o rešavanju spora sa Bugarskom.

Kovačevski je to poručio na konferenciji za novinare, a nakon toga je to napisao na Fejbuku zatraživši poštovanje za narod Severne Makedonije.

"Francuski predlog kakav je u ovom trenutku neprihvatljiv je za mene, za predsednika, za vladu, za koalicione partnere i za građane Republike Severne Makedonije. Moj narod mora da se poštuje", istakao je Kovačevski na Fejsbuku.

On je dodao da, ukoliko se tokom francuskog predsedavanja postigne razumevanje njihovih stavova, Severna Makedonija će biti spremna a se upusti u razgovore.

"Želim da iskoristim priliku da kažem da građani Severne Makedonije mogu da budu mirni. Strateške interese i ciljeve države uvek stavljamo na prvo mesto. Niko ne može da nametne rešenje bez naše saglasnosti. Uradili smo sve, sada je EU na potezu", naglasio je Kovačevski.

Kovačevski je prethodno zahvalio Makronu na posvećenosti i uloženom trudu da se pronađe rešenje, ali je dodao da je Severna Makedonija u tom procesu objavila svoje stavove i crvene linije.

Istakao je i da se ne sme dozvoliti "da bilateralna pitanja postanu multilateralni problem".