Kovačevski: Ustavni amandmani će dobiti podršku u Sobranju

Dmitar Kovačevski

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski uveren je da će za izglasavanje ustavnih amandmana biti obezbeđenja podrška potrebnog broja poslanika, iako opoziciona VMRO-DPMNE i dalje stoji pri stavu da nema promene Ustava pod, kako kažu, "bugarskim diktatom", prenosi MRT.

"Ustavni amandmani će proći, poslanika na kraju neće nedostajati", tvrdi Kovačevski, ali neobjašnjava kako će ubediti VMRO-DPMNE da podrži uključivanje Bugara u preambulu Ustava Severne Makedonije.

Kovačevski je poslanicima poručio da imaju obavezu da podrže evropski put zemlje.

Bez toga, kako kaže Kovačevski, nema ekonomskog prosperiteta.

Kao primer, naveo je Vladu VMRO-DPMNE koja 11 godina, kako kaže, iako je pokušavala da napravi alternativno rešenje za privredni rast, ipak ništa nije postigla.

Opoziciona VMRO-DPMNE ne menja stav - nema promene Ustava pod "bugarskim diktatom".

Iz te stranke poručuju da je vlast izgubila kredibilitet i legitimitet, uništila evropski integracioni put zemlje i to prihvatanjem da sprovodi ustavne promene koje nemaju podršku građana.

Za VMRO-DPMNE izlaz iz ove situacije su izbori.

Još se ne zna kada će biti zakazana sednica za glasanje o ustavnim amandmanima, nakon što je rasprava u Sobranju završena 18. avgusta.

Kako je rekao Kovačevski, sednica na kojoj će se glasati za promenu Ustava biće zakazana kada se obezbedi dvotrećinska većina.