Lipavski: Proširenje - najmoćnije oruđe EU

Austrija Getvajg sastanak
Izvor: Kosovo Online

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski ocenio je da proširenje EU “jedno od najmoćnijih oruđa” Evrope i da je interes da se zemlje Zapadnog Balkana što pre priključe Uniji.

„Naš interes je da proširimo Evropu i da se zemlje poput Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Albanije približe evropskim standardima, dele našu spoljnu politiku i same reformišu. Ovo je važno za nas jer samo proširenje donosi više sigurnosti, a prosperitet je jedno od naših najmoćnijih oruđa koje imamo kao Evropa“, rekao je Lipavski tokom dvodnevnog sastanka zemalja članica Evropske unije sa „Grupom prijatelja Zapadnog Balkana” održanom u Beču.

Sastanak je počeo u četvrtak u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije gde su ministri razgovarali o saradnji u dunavskom regionu, sa akcentom na podršku Ukrajini pred ruskom agresijom. Takođe su podržali napore Ukrajine, Moldavije i podunavskih zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže Evropskoj uniji. Ministri su usvojili zajedničko saopštenje u kojem se, između ostalog, osuđuje ruska agresija na Ukrajinu i ponovljeni ruski vojni napadi na lučku i skladišnu infrastrukturu Dunava.

Dan kasnije sastanak je nastavljen u opatiji Getvajgu u Donjoj Austriji, gde je pre godinu dana osnovana Grupa prijatelja Zapadnog Balkana koju čine Češka, Hrvatska, Italija, Austrija, Slovačka, Slovenija i Grčka. Svrha ove grupe je kontinuirana podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovoj integraciji u EU. U tu svrhu, članovi grupe su tokom protekle godine izneli nekoliko konkretnih predloga unutar EU.