Opozicione stranke u Crnoj Gori traže sastanak sa ambasadorima zbog izmena Zakona o biračkom spisku

Skupština Crne Gore
Izvor: Cdm.me

Šefovi četiri opoziciona poslanička kluba zatražili su sastanak sa ambasadorima članica Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije povodom najave da će na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine biti izmene Zakona o biračkom spisku.

U pismu ambasadorima iz Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata (SD), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Demokratske unije Albanaca (DUA), navodi se da su izmene uvrštene u dnevni red bez dijaloga i dogovora na Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

"Ukoliko vlast izmesti zakonsku materiju o biračkom spisku iz Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, bez dijaloga i dogovora sa opozicijom, onda je očigledna namera parlamentarne većine da sruši dogovor o principima na kojima je formiran Odbor", poručuje se u pozivnom pismu.

Dodaje se da je namera da se isprovocira parlamentarna kriza u Crnoj Gori.

U pismu koje su potpisali predsednici četiri poslanička kluba, Andrija Nikolić, Amer Smailović, Boris Mugoša i Adrijan Vuksanović, navodi se da to vide kao najnoviji pokušaj da se opozicija potpuno isključi iz parlamentarnog života.

"Imajući u vidu da je parlamentarna većina grubo dezavuisala nadzornu ulogu opozicije nad radom izvršne vlasti i pogazila Poslovnik Skupštine i dugogodišnju parlamentarnu praksu, odbijajući Poslovnikom definisanu prohodnost "manjinske inicijative", odnosno inicijative o kontrolnim saslušanjima predstavnika Vlade povodom načina realizacije programa Evropa sad 2", ocenjuje se u pismu ambasadorima.

Lideri opozicionih poslaničkih klubova su naglasili da su zabrinuti zbog rušenja osnovnih demokratskih principa na kojima treba da počiva parlamentarna demokratije u Crnoj Gori.

Oni su pozvali ambasadore na sastanak sutra u 17 sati, u Skupštini.