Pendarovski najavio kandidaturu za predsedničke izbore

Stevo Pendarovski
Izvor: Facebook

Aktuelni predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski najavio je kandidaturu za novi mandat na predstojećim predsedničkim izborima.

Pendarovski je na konferenciji za novinare rekao da je u proteklom periodu dobio podršku građana, javnih ličnosti, profesora univerziteta, kulturnih radnika, ljudi koji ga poznaju i koji ga ne poznaju i zahvalio svima na podršci i poverenju.

On kaže da očekuje da SDSM formalizuje podršku njegovoj kandidaturi 3. marta, a od ponedeljka će razgovarati sa deset partija te koalicije koje su najavile da će ga podržati u trci za predsednika.

Pendarovski je pozvao građane Severne Makedonije od 3. marta da ga podrže prikupljanjem potpisa.

„Iza sebe imam mandat bez ijedne strateške greške, bez korupcionaške afere i slučaja nepotizma koji se odnosi na mene, moju porodicu, moju rodbinu i kolege. Vodio sam pregovore za članstvo u Nato i u mom prvom mandatu postali smo članovi Alijanse, a u drugom ćemo postati članice EU“, rekao je Pendarovski.

Ne postoji slučaj da moje etničko poreklo bilo razlog za degradiranje, rekao je Pendarovski i dodao da je struktura u njegovom kabinetu potvrda u tom pravcu.

„Pokazao sam da predsednik može da bude nezavisan od bilo kojih centara političke moći, uključujući i one koji su ga podržali na izborima. Niko me ne kontroliše niti usmerava moje odluke“, rekao je Pendarovski.

Predsednik je govorio i o sporazumima sa Grčkom i Bugarskom, kao i o okvirnom sporazumu. U tom pravcu je rekao da ima političkih kandidata koji najavljuju reviziju ili poništavanje Ramkovni, Prespanski ili sporazuma sa Bugarskom.

„Ramkovni je ispunio svoju istorijsku ulogu i nije narušio unutrašnju koheziju. Uglavnom zbog njega smo postali kandidat za članstvo u EU. Sporazum sa Grčkom omogućio je članstvo u Natou, a sa Bugarskom nije bio sporan tri godine. Taj isti sporazum je postao problem kada je Bugarska, pod svojom starom komunističkom nacionalističkom gardom, počela da izmišlja razloge za blokadu, kojih nema u samom sporazumu“, rekao je Pendarovski.