RSE: Unutar ostrva Sazan bunkeri i tuneli komunističke Albanije

Ostrvo Sazan u Albaniji
Izvor: Facebook/ Džared Kušner

Za mnoge je ostrvo Sazan u Valoni u Albaniji decenijama bila misterija, znalo se da je tu bila važna vojna baza pre i za vreme komunističke Albanije, piše Radio Slobodna Evropa.

Ostrvo se, s vremena na vreme, koristi i za obuku od strane albanske vojske i Natoa.

Međutim, Vlada Albanije je 2017. godine odlučila da omogući pristup posetiocima od maja do oktobra.

Pre nekoliko sedmica ostrvo se ponovo našlo u žiži javnosti kada je zet bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Džared Kušner, izrazio interes za izgradnju turističkog kompleksa.

Kada i kako doći do ostrva?

Od maja do oktobra neophodan je prevoz brodom do Sazana. Putovanje traje između 20 i 45 minuta. Trajanje puta uveliko zavisi i od vremenskih prilika. Najbliža udaljenost između Vlore i Sazana iznosi osam kilometara.

Što se brod više približava ostrvu, to se više uočavaju stari objekti koje je pre nekoliko decenija koristila vojska.

Tu je nastao gradić u kojem su živeli oficiri sa svojim porodicama. Radila je i škola.

Niko Leraj, bivši vojnik iz Valone, na Sazanu je 80-ih živeo devet godina. Vojne vežbe i pripreme, kaže, bile su rutina na ostrvu.

"Svakodnevni život je značio obuku, pripremu i spremnost za odbranu domovine, kao što je bila teorija. Sazan nije imao neprekidnu električnu energiju i tekuću vodu. Voda je bila dopremana iz Valone", kaže.

Na ostrvu i dalje nema pitke vode i struje. Površina ostrva je oko šest kilometara kvadratnih, a dužina obale oko 15 km kvadradtnih.

Šta je ostalo na Sazanu?

U Sazanu se nalazi mala luka u blizini koje su na dan kada je ekipa Radija Slobodna Evropa posetila ostrvo, 19. marta, viđena dva vojnika kako patroliraju.

Mnogo je bunkera. Tačan broj nije poznat. Nalaze se na svakom ćošku ostrva.

Ovde je i mnogo tunela u koje je zabranjen ulazak. I njihov broj je nepoznat.

Na ostrvu je i mnogo napuštenih vojnih skladišta. U mnogima od njih ostale su flaše iz nekadašnjeg sistema. Desetine oštećenih zgrada mogu se videti uzduž ostrva.

Čini se da nijedna od njih nije funkcionalna. Ponegde se mogu videti stara i uništena vozila.

Ekipi RSE bila je potrebna posebna dozvola Ministarstva odbrane Albanije za pristup ostrvu. Tokom posete Sazanu ekipa je bila u pratnji službenika albanske vojske.

Šta planira da uradi Trampov zet?

U jeku mišljenja za i protiv gradnje na Sazanu, potvrđeno je da je kompanija, koja je u vlasništvu Džareda Kušnera, podnela zahtev za investiranje na ostrvu.

Iako se o detaljima mnogo ne zna, sam Kušner je objavio fotografije idejnog plana.

Američka kompanija "Atlantik Inkubator Partners LLC" podnela je ovu prijavu kojom je iskazila interes za ulaganje na Sazanu 27. decembra 2023.

Konačna realizacija projekta izazvala je zabrinutost među ekološkim organizacijama u Albaniji.

"Najveći pritisak je zagađenje, pre svega kanalizacija, sve hemikalije i deterdženti idu u kanalizaciju", rekao je Simo Ribaj iz organizacije "Grin Vižn".