Beja: Albanska obala pogodna za iskrcavanje Nato snaga 

Vladimir Beja
Izvor: Kosovo Online

Komentarišući nedavno otvaranje vazduhoplovne baze Nato u Kučovi, i to što je vlada Albanije ponudila Alijansi pomorsku vojnu bazu Porto Romano nadomak Drača, admiral u penziji Vladimir Beja, bivši komandant vojnih pomorskih snaga Albanije, za Kosovo onlajn kaže da je infrastruktura upravo glavni doprinos Albanije toj vojnoj organizaciji.

Kad je u pitanju potvrda iz Nato da tamošnji stručanjci procenjuju mogućnost ulaganja u Porto Romano, ocenjuje da je to dobra vest jer je albanska obala i u današnjim uslovima pogodna za Nato snage.

"Albanska obala je i u današnjim uslovima pogodna za iskrcavanje snaga, jer može da prihvati čak i brodove velike tonaže, kojima je potrebna određena dubina pa je s tim u vezi Albanija Natouu, odmah posle pridruživanja, ponudila svoje luke a i aerodrome. Povećanje kapaciteta naših luka i aerodroma svakako će biti progresivno, a to će pomoći jačanju bezbednosti. Luka Drač je najveća u zemlji, ali nema odgovarajući kapacitet. Iz tog razloga, albanska država planirala je da izgradi novu luku u Porto Romanu, koja će imati odgovarajuće bezbednosne i dubinske standarde. Video sam projekat i mogu da kažem da je to velika luka, sa više kapaciteta nego što je nama potrebno. To znači da će kapacitet te luke služiti i Natouu“, rekao je Beja.

On je, komentarišući albansku pomorsku flotu, istakao da zemlja ima dugu tradiciju.

“Ako govorimo o tradiciji Albanije u pomorskoj borbenoj floti, mogu reći da smo imali modernu mornaricu za ono vreme, zaista dostojanstvenu borbenu flotu koja se do 80-ih godina prošlog veka takmičila s drugim vojnim mornaricama u Sredozemnom moru. Nekada smo bili deo Varšavskog pakta, naš doprinos tom savezu je bio veoma veliki, mada smo kasnije bili iskljuceni iz tog ugovora i možda nam je dobro ispalo što su nas isključili, gledajući kako stvari danas stoje. Međutim, ta flota ne bi izdržala test vremena, zbog velikog tehnološkog napretka”, smatra Beja.

Otvaranje vojne vazduhoplovne baze Natoa u Kučovi vidi kao izuzetno važnu taktičko-vazduhoplovnu bazu zbog tehnološkog napretka u vojnoj industriji.

"Vazdušna baza u Kučovi je taktička, jer ima ograničen broj letelica, ali izuzetno visokog kvaliteta. Takođe, kvalitet obezbeđenja baze je na izuzetnom nivou, kao i domet delovanja tih aviona koji je veoma veliki. Ovo čini bazu danas efikasnijom nego što je bila kada je Albanija imala veliki broj aviona, možda deset puta više nego što će danas biti stacionirano u bazi. Ova baza je samo početak velikog napretka u nacionalnoj bezbednosti, aktivnosti Natoa u našoj zemlji, s obzirom da je ruska agresija pokazala da svet nije tako miran kako izgleda“, zaključio je Beja.