Skadar: Velika očekivanja od novog gradonačelnika iz Ramine partije koja je posle 30 godina došla na vlast

Skadar
Izvor: Kosovo Online

Na nedavnim lokalnim izborima koji su održani u Albaniji vladajuća Socijalistička partija premijera Edija Rame pobedila je u većini opština u zemlji, uključujući i Skadar, gde je prethodnih 30 godina na vlasti bila Demokratska partija Saljija Beriše.

U Skadru je Socijalistička partija odnela pobedu prvi put posle uvođenja višepartijskog sistema 1990. godine, a Berišina DP, izborom građana, gradsku stolicu ustupila je Raminom kandidatu Benetu Beciju.

Ovdašnji analitičari smatraju da je njegova pobeda u Skadru bez presedana bila najveće iznenađenje proteklih izbora, ne samo zbog toga što su socijalisti došli na vlast posle tri decenije, već i zbog razlike u broju osvojenih glasova u odnosu na drugoplasiranog, od skoro 11.000. Sada, navode, ono s čime mora da se suoči novi gradonačelnik Skadra, Benet Beci jeste da opravda velika očekivanja svojih sugrađana.

Analitičar i profesor socijalnih nauka Erzen Koperaj kaže za Kosovo onlajn da građani očekuju velike promene od jeseni, kada Becijev kabinet bude počeo s punim radom.

„Tokom tri decenije Skadar je stalno bio grad kome nedostaju investicije, infrastruktura, zapošljavanje, sada treba da se uspostavi dobra i zdrava ekonomija i to je prioritet. Bez sumnje, ono što očekuju Skadrani je hitna intervencija. Međutim, očekuju i spremnost centralne vlade da sarađuje sa opštinom Skadar. Mi znamo sve potpuno dobro, ma koliko pričali o autonomiji lokalne vlasti, bez intervencije, bez investicija centralne vlade, ništa ne može da se uradi. Još ako uzmemo u obzir i to da su poslednjih godina svi doneti zakoni stvorili zavisnost opština od vlade, onda su tim pre očekivanja veća“, kaže Koperaj.

Da će dolaskom Socijalističke partije na vlast u Skadru, gradu biti mnogo lakše da funkcioniše i da će se brže razvijati smatra i prefekt skadarskog okruga Majljinda Angoni, kojoj je ovo drugi mandat na toj funkciji.

„Mnogo će nam biti lakše da sarađujemo, da zajedno odlučujemo o projektima i budućim investicijama. Proteklih godina sa četiri ostale opštine koje obuhvata skadarski okrug imali smo dobru saradnju kada smo postavljali prioritete, u pogledu investicija, i u vezi sa preduzimanjem mera s opštinom Skadar smo uvek imali malo problema u donošenju odluka, u izradi projekata. Ali ipak želim da istaknem da je ovo prvi put da je u Skadru Socijalistička partija pobedila, jer se smatralo da je Skadar bastion desnice, uvek je imalo negativnu konotaciju da su socijalisti bili komunisti i bilo je teže komunicirati. Sada je pred nama dugo očekivani razvoj Skadra“, kaže Angoni.

Analizirajući poraz Demokratske partije u Skadru nekadašnja gradonačelnica Voltana Ademi, koja je tu funkciju obavljala sedam godina (2017-2022) smatra da je do poraza demokrata došlo zbog podela u partiji.

„Mislim da je jedan od glavnih razloga bila podela, loša koordinacija, veliko razdvajanje što se, naravno, reflektovalo na bazu. Nedostatak jedne jasne političke vizije u Demokratskoj partiji, kao i drugi razlozi, veze s kriminalom, s korupcijom, koje ne smeju da se ponove, ali mislim da su to neki od glavnih razloga“, kaže Ademi, navodeći da se nada da će novi gradonačelnik nastaviti s realizacijom započetih projekata u vezi sa planovima razvoja grada i strategijom razvoja koja je doneta 2017. godine.

Za prvih sto dana kabineta Beneta Becija rezultati su već vidljivi, kažu sagovornici Kosovo onlajn, u njegovom radu vide pozitivan duh, ali i već bolji pristup centralne vlade prema Skadru koji je, kažu, dosta promenjen. Vlada danas promoviše Skadar kao jedan od najlepših gradova Albanije koji treba posetiti ne samo zbog prirodnih lepota, blizine albanskih Alpa, mora i jezera, već i kulturno istorijskih spomenika. U planu je izgradnja i novog mosta koji će taj grad povezati sa Crnom Gorom, ali i drugih strateških investicija u samom gradu.

Benet Beci potiče iz ugledne skadarske porodice, završio je Ekonomski fakultet u Skadru na kome je i magistrirao na temu upravljanja bankarskim sistemom. Tokom karijere obavljao je više važnih funkcija, između ostalog, u Fondu za razvoj Albanije i Nadzornom savetu banke Albanije.