Skoplje: Parlament raspravlja o novoj vladi, izbor do ponoći

Skupština Severne Makedonije
Izvor: Kosovo Online

Skupština Severne Makedonije nastavila je danas sednicu, na čijem je dnevnom redu izbor nove vlade. Mandatar Hristijan Mickoski juče je poslanicima predstavio svoj program, a izbor nove vlade očekuje se do ponoći.

U nastavku sednice, danas žestoka rasprava i brojne kritike i optužbe SDSM-a na račun VMRO-DPMNE, prenosi MRT.

Sednica je nastavljena u prilično napetoj atmosferi, dok poslanici iz vlasti i iz opozicije nabrajaju ko je i koliko uradio za zemlju proteklih godina.

Poslanik VMRO-DPMNE Bojan Stojanovski najavio je da će prvi zakonski predlozi nove vladajuće većine biti poreske olakšice i beneficije za penzionere.

Opozicija je kritikovala predloženi program kao nerealan, ali je pohvalila neka od rešenja, poput onih u poreskoj oblasti, u digitalizaciji, obnovljivim izvorima energije, kulturi, poljoprivredi.

Novu skupštinsku većinu čine VMRO-DPMNE, kao prvoplasirana na parlamentarnim izborima, sa koalicijom VLEN i Znam.

Mandatar, lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski naveo je da će prioriteti nove vlade biti ekonomski preporod, povećanje penzija i plata, ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i kulturu, borba protiv korupcije, odgovornost za svaki zločin i reforme po evropskim standardima.

Već za utorak najavio je novu investiciju, ulaganje od 400 miliona evra, nakon čega, kako je rekao, sledi smanjenje poreza i povećanje penzija.

Za izbor nove vlade potrebno je da za nju glasa 61 poslanik.

Sednica bi trebalo da se završi najkasnije do ponoći.