Skupština Severne Makedonije u četvrtak o francuskom predlogu za početak pregovora sa EU

Sobranje Severne Makedonije
Izvor: Reporteri

Skupština Severne Makedonije odlučila je da u četvrtak, 14. jula, održi sednicu za usvajanje francuskog predloga za rešenje spora sa Bugarskom, čime se otvara put za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi Reporteri.

Najavljeno je da će se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratiti poslanicima.

Makedonska vlada je, na zahtev poslanika, u utorak popodne Sobranju dostavila svu dokumentaciju u vezi sa predlogom Francuske za okvir pregovora za članstvo Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

Vlada je izbacila tri dokumenta iz pregovaračkog okvira, ali ne i bilateralni protokol između Severne Makedonije i Bugarske, koji zahteva opozicija.

Protokol će, kako je poznato, biti potpisan u Sofiji nakon usvajanja predloga u Sobranju Severne Makedonije.

Diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa kažu da bi, ukoliko francuski predlog bude prihvaćen, prva međuvladina konferencija Makedonije i EU mogla da bude održana početkom sledeće nedelje, a odmah nakon toga EU će početi pregovore sa Albanijom.

Međutim, otvaranje poglavlja počeće tek nakon što Severna Makedonija izmeni Ustav i uključi Bugarsku u preambulu, kako je predviđeno predlogom za rešavanje spora.

Da bi se obezbedila dvotrećinska većina za promenu Ustava potrebna je i podrška pojedinih poslanika VMRO-DPMNE, ali je lider ove opozicione stranke Hristijan Mickoski rekao da neće podržati promenu Ustava.

Opozicija optužuje Vladu da će prihvatanje predloga "pobugariti" Makedonce, ali je Vlada uverila da predlogom nisu ugroženi jezik i identitet, koji vidi kao jedinu priliku za otključavanje evropskih integracija.

Severna Makedonija je dobila status države kandidata 2005. godine, ali pregovori nikada nisu počeli, prvobitno zbog spora sa Grčkom oko pitanja imena, koje je rešeno sporazumom dve zemlje 12. juna 2018. godine.

Međutim, spor sa Bugarskom je ostavio otvorenim početak pregovora pošto je Sofija uložila veto na njega u novembru prošle godine, uslovljavajući njegovo uklanjanje rešavanjem spora oko jezika, identiteta i istorijskih aspekata sa Severnom Makedonijom.