Taravari: Ako ne pobedim na izborima, povlačim se iz politike

Arben Taravari
Izvor: Facebook

Kandidat za predsednika Severne Makedonije iz opozicione koalicije VLEN Arben Taravari kaže u intervjuu za Radio slobodnu Evropu da će, ako ne bude pobedio na predstojećim izborima, dati ostavku i povući se iz politike.

Taravari je naveo da će se povući iz političkog života ako ne pobedi na predsedničkim, ali i ako njegova koalicija ne pobedi na parlamentarnim izborima.

"Tako je u čitavom zapadnom svetu, tako je u svim razvijenim demokratijama. Ako izgubite izbore, bar pred partijskim vlastima, iako je bilo određenih pomaka u našoj zemlji, kolege iz partije mi nisu dozvolile da prođem na jednim izborima. Rekao sam im: tražim poverenje od svih vas. Dva izborna ciklusa do 8. maja, ako ne pobedimo 8. maja, tu sam da podnesem ostavku i ne bi bilo sile koja bi me sprečila da podnesem ostavku ako čak i ujedinjeni ne pobedimo", kazao je on.

Dodajući da se ta odluka odnosi i na predsedničke i na parlamentarne izbore, Taravari kaže da će predsednički izbori biti pokazatelj za parlamentarne.

"Tako da se nadam da ćemo ih pobediti bez problema", navodi.

Taravari kaže da mu je glavni prioritet ubrzanje evropskih integracija Severne Makedonije.

"U slučaju da pobedim na izborima, prvo pitanje koje bih tražio od predstavnika za formiranje nove Vlade, posle izbora, 8. maja, bilo bi ubrzanje ustavnih promena, za uključivanje bugarske manjine u preambuli, što je uslov za pregovore o članstvu u EU", kaže Taravari.

Navodi i da će od Brisela tražiti garanciju da neće biti novih uslova za Severnu Makedoniju na njenom putu integracije u Evropsku uniju.

Drugi prioritet za Taravarija je izlazak Severne Makedonije iz inicijative "Otvoreni Balkan".

Kandidat koalicije VLEN, u koju su se pridružile opozicione stranke Albanaca Severne Makedonije, smatra da ima "čistu" političku karijeru, bez afera i skandala i da mu je to prednost u odnosu na njegovog direktnog protivnika Bujara Osmanija iz Demokratske unije za integraciju.