Za deset godina Crnu Goru napustilo više od 74.000 građana

Migracije
Izvor: Reporteri.net

Prema istraživanju Centra za demokratsku tranziciju i društva statističara i demografa, Crnu Goru je u poslednjoj deceniji napustio grad veličine Nikšića, a kako prenosi RTCG, država ne raspolaže tačnim podacima o broju iseljenih građana, niti o razlozima njihovog odlaska.

"Došli smo do procene o ukupnom obimu emigracije u desetogodišnjem period (od 2011-2021), i ona iznosi više od 74.000 lica", kazala je Gordana Radojević iz NVO Društvo statističara i demografa Crne Gore.

Istraživanje pokazuje da se broj izdatih boravišnih dozvola u zemalja EU u protekloj deceniji učetvorostručio, a preko 65 odsto građana Crne Gore kada odlazi, bira najčešće Nemačku i Hrvatsku, zatim Sloveniju, Luksmeburg i Švedsku.

"Kao indikatori svakako mogu poslužiti podaci Eurostata za one naše državljane koji emigriraju ka državama EU i kao ključne razloge odlaska navode spajanje sa porodicom i obavljanje plaćenog angažmana", kazala je Radojević.

Međutim, iz Crne Gore se u anlizranom periodu nije samo "bežalo", već se u nju i doselilo oko 66.000 građana.

Tako je prilično smanjen negativni migracioni saldo.

Broj doseljavanja dodatno je rastao nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, pa se procenjuje da u Crnoj Gori danas registrovan privremeni ili stalni boravak ima preko 80.000 stranaca, što je 13 odsto ukupne populacije. 

"Ova populacija sa sobom nosi i veliki ekonomski potencijal, razmene iskustva i druge benefite, a koliko ćemo mi to iskoristiti, da li smo spremni, ne samo država već biznis i naša privreda da odgovori tako narasloj tražnji i povećanom broju stanovnika o tome ćemo govoriti u nekom narednom periodu", kazala je Radojević.