Kurtaj negirao raniju izjavu da ga je Čeku postavio za komandanta brigade OVK

Hajruš Kurtaj
Izvor: PrintScreen

Bivši starešina OVK Hajruš Kurtaj negirao je danas pred Specijalnim sudom u Hagu svoje ranije izjave da ga je za komandanta brigade OVK u Kačaniku, u proleće 1999, imenovao tadašnji načelnik Glavnog štaba OVK Agim Čeku.

Kurtaj je nastavio davanje iskaza, započeto 1. februara, na sudjenju vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

Pre tri nedelje, Kurtaj je pred sudijama rekao da je do 14. maja 1999. bio zamenik komandanta 162. brigade OVK, a od tog datuma do 11. juna komandant te brigade.

Danas je, medjutim, tvrdio da je, posle pogibije komandanta brigade Ćamila Iljazija, on samo "nastavio da obavlja njegovu dužnost" i da mu to niko nije naredio, niti ga formalno postavio za komandanta.

Zastupnik optužbe Džejms Paće potom je predočio svedokove ranije izjave tužiocima da je komandant brigade postao "po naredjenju GŠ OVK, odnosno načelnika štaba Agima Čekua", koje mu je Čeku dao telefonom.
 
"Nije bilo konkretnog naredjenja, niti imenovanja", odgovorio je Kurtaj. Na pitanje zašto je to izjavio, odgovorio je da je to bila "omaška" i da "nikada nije dobio naredjenje".

Na tužiočevo insistiranje da ga je Čeku imenovao, svedok je tvrdio da se "podrazumevalo da on bude zamena za palog komandanta".

"Ja nisam bio komandant, ali sam nastavio da obavljam dužnosti komandanta", kazao je Kurtaj.

Da ga je Čeku postavio, Kurtaj je napisao i u svojoj knjizi, koju je tužilac citirao u sudnici.

Kurtaj je na to tvrdio da je u knjizi "preuveličavao" i "izmišljao" kako bi OVK prikazao u boljem svetlu "za buduće generacije".

Upitan šta je "izmislio", svedok je odgovorio da nije istina da ga je za komandanta 162. brigade postavio GŠ OVK.

Kurtaj je negirao i da ga je načelnik GŠ OVK Čeku smenio tokom telefonskog razgovora, 11. juna 1999., iako je suprotno izjavio tužiocima 29. januara ove godine.

Ispitivanje Kurtaja nastaviće se sutra.

Pitanje uloge Glavnog štaba OVK tokom rata na Kosovu centralno je za proces protiv Tačija i ostalih optuženih.

Tužilaštvo tvrdi da je taj štab 1998-99 imao punu kontrolu i komandu nad jedinicama OVK i da su njegovi lideri odgovorni za sistematske zločine širom Kosova nad svima koje je OVK proglasila za protivnike.

Odbrana optuženih, sa druge strane, opovrgava da je OVK bila izgradjena vojna formacija sa centralizovanom komandom i tvrdi da su kontrolu nad njenim pripadnicima imali lokalni zapovednici.