Specijalizovana veća Kosova: Produžen pritvor Sabitu Januziju i Hadžiju Šalji

Angela Grip
Izvor: Kosovo Online

Specijalizovana veća Kosova produžila su pritvor Sabitu Januziju i Hadžiju Šalji, saopštila je portparolka Veća Angela Grip.

"Sudija za prethodne postupke doneo je dve odvojene odluke o produženju pritvora za Sabita Januzija i Hadžiju Šalju. On je zaključio da je kod obojice optuženih prisutna opasnost od bekstva, da će ometati postupak i opasnost da će izvršiti nova krivična dela", kazala je Grip na nedeljnoj konferenciji za medije.

Dodala je da je sudija zaključio i da na raspolaganju ne stoje nikakvi drugi uslovi koje bi mogao da uvede i njima ogovarajuće umanji postojeće opasnosti.

Specijalizovana veća u Hagu su 13. februara zatražila od Ministarstva pravde Kosova da ih obavesti o finansijskom stanju u vezi sa sudskim procesom protiv Sabita Januzija, Ismeta Bahtijarija i Hadžija Šalje koji su optuženi za ometanje pravde, prenosi Albanijan post.

Prema navodima optužnice, optuženi su organizovali sastanke sa svedokom u pokušaju da utiču na njega da odustane od svedočenja.

"Svedok 1 je rekao da ako Šalja i ostali donesu 200.000 evra, onda će imati dogovor", navodi se u optužnici.

Takođe, optužnica obuhvata brojne telefonske kontakte i lične sastanke koji su se desili od 5. do 9. aprila 2023. godine.

Prema optužnici, radnje Šalje i njegovih saradnika usledile su nakon "pretećih" i "ucenjivačkih" namera prema svedoku, sa ciljem, kako tvrde Specijalna veća Kosova, da ometaju pravdu i utiču na njegovo svedočenje.

Šalja, inače poznat kao komandant Topi, intervjuisan je u kancelarijama Euleksa 11. decembra 2023. godine, dok je u utorak prebačen u Specijalizovana veća u Hagu.