Branioci Januzija, Bahtijarija i Šalje tvrde da Ministarstvo pravde Kosova izbegava da ih finansira

Specijalni sud u Hagu
Izvor: Printskrin

Branioci Sabita Januzija, Ismeta Bahtijarija i Hadžija Šalje danas su pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu oštro protestovali zato što Ministarstvo pravde Kosova, kako tvrde, izbegava svoju zakonsku obavezu da ih finansira.

Tokom rasprave o stanju u postupku, advokati trojice bivših pripadnika OVK, optuženih za ometanje suda i zastrašivanje svedoka, požalili su se sudiji za prethodni postupak Nikoli Gijuu da Ministarstvo pravde u Prištini do sada nije odgovorilo na njihove više puta ponovljene zahteve da odobri novac za timove odbrane.

Branioci su od sudije Gijua zatražili da naloži Ministarstvu pravde Kosova da novac za odbranu što pre stavi na raspolaganje.

Sudija Giju je naglasio da "neće dozvoliti da ovaj postupak bude talac" neodlučnosti Ministarstva pravde Kosova.

Stoga je Giju naložio sudskom sekretarijatu da se "hitno" kod Ministarstva pravde raspita kada će doneti odluku o finansiranju odbrane i da ga o odgovoru izvesti do 20. februara.

Januzijev branilac Džonatan Ris citirao je u sudnici poseban zakon, usvojen u prištinskoj skupštini, po kojem "Kosovo pokriva sve troškove odbranu bilo koje osobe" optužene pred specijalnim sudom u Hagu.

"To je zakonska obaveza, ne stvar nečije volje. Januzi ima pravo na tu pravnu pomoć. Mi tražimo od Ministarstva pravde da ispuni svoju zakonsku obavezu, to nije stvar izbora", naglasio je Ris.

Ris je precizirao da je prvi zahtev podneo još 4. decembra prošle godine, a da je Ministarstvo pravde imalo zakonski rok od 10 dana da odgovori, što, medjutim, nije učinilo ni do danas.

Po Januzijevom braniocu, Ministarstvo od tada "oteže" sa odobravanjem novca, uz obrazloženje da nadležna komisija, iz različith razloga, nije zasedala.

"Mi zahtevamo od suda da pozove Ministarstvo pravde Kosova da ispuni svoju zakonsku obavezu i to u hitnom roku", naglasio je advokat Ris.

Ukoliko Ministarstvo pravde ne postupi po zahtevu odbrane, Ris je najavio da će uputiti žalbu veću Ustavnog suda pri Specijalizovanim većima Kosova.

Potvrđujući da je odbrana drugooptuženog Bahtijarija u istoj situaciji, njegova zastupnica Felisiti Geri zatražila da sudija zbog tog problema obustavi postupak na mesec dana.

Sudija Giju taj zahtev je odbio "u ovom trenutku".

Britanska pravnica Geri je kazala da je od nadležnih u Ministarstvu dobila uveravanja da će komisija u Prištini danas razmotriti finansiranje odbrane.

"Do sada nije bilo naznaka da oni neće finansirati odbranu", ali se ne zna u kojoj meri, rekla je Bahtijarijeva zastupnica.

Ona se požalila da zbog nedostatka novca ne može da zaposli osobu koja govori albanski, kako bi razgovarala sa klijentom.

Geri je najavila i da će tražiti da lekari procene da li je Bahtijari sposoban da mu se sudi, za šta joj je, takodđe, potreban novac.

Neizvesnost oko finansiranja, po Gerijevoj, narušava Bahtijarijevo pravo na pravično suđenje.

I Tobi Kedmen, branilac trećeoptuženog Šalje, složio se sa rečima svojih kolega, ali je naglasio da će nastaviti da brani svog klijenta bez obzira na odluku Ministarstva pravde Kosova.

Kedmen je podvukao da je neophodno da sud podseti Ministarstvo pravde Kosova da je "obavezno da finansira odbranu svakog optuženog pred ovim sudom".

Protiveći se zahtevu Bahtijarijeve odbrane za prekid postupka dok se ne reši pitanje finansiranja, tužiteljka Tasmin Šahabudin je ukazala da se taj problem može rešiti iz sistema pravne pomoći koji postoji u sudu, odnosno imenovanjem branilaca po službenoj dužnosti.

Tu sugestiju, Bahtijarijeva braniteljka nazvala je "uvredljivom" i "neprimerenom".

Sledeća statusna konferencija biće, po odluci sudije Gijua, održana u martu.

Šalja, Januzi i Bahtijari optuženi su da su, u aprilu prošle godine, pretnjama i nuđenjem mita pokušali da od davanja iskaza odvrate jednog svedoka iz procesa protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Optužnica, u tri tačke, tereti Šalju (53), Januzija (57) i Bahtijarija (60) za krivična dela "zastrašivanja" svedoka i "pokušaja ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji, kako pojedinačno tako i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe".

Sva trojica su, u prvom pojavljivanju pred sudijom, negirala krivicu.

Po optužnici, Bahtijari i Januzi su, po Šaljinom nalogu, 5. i 12. aprila prošle godine imali dva odvojena sastanka sa neimenovanim svedokom, "kako bi tog svedoka, upotrebljavajući i pretnje, naveli da povuče svoje svedočenje ili da se uzdrži od svedočenja u službenom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova".

"Na dan 5. aprila, svedoku je prišao Bahtijari kako bi ga privoleo da povuče svoj iskaz", tvrde tužioci.

Šta je Bahtijari rekao da će se svedoku desiti ako ipak bude svedočio, u dokumentu tužilaštva je redigovano, ali iz konteksta proizlazi da je u pitanju bila pretnja.

Sedam dana kasnije, 12. aprila 2023., sa svedokom se sastao Januzi, rekavši da dolazi da vidi šta svedok, posle Bahtijarijeve posete, namerava da uradi.

U razgovoru sa Januzijem, svedok, po sopstvenim rečima, "nije ni potvrdio, ni negirao da je svedok".

"Tokom oba susreta, Bahtijari i Januzi naznačili su da deluju po nalogu Šalje", preciziraju tužioci.

Konkretno, Januzi je svedoku preneo Šaljinu poruku da će mu, ako povuče svoj iskaz, Šalja i neimenovane druge osobe pružiti "pomoć".

"Svedok je odgovorio da će postići dogovor ako mu Šalja i drugi budu doneli 20.000 evra", piše u optužnici.
 
Šalja, Januzi i Bahtijari su, po tužiocima, pre susreta sa svedokom bili u telefonskom kontaktu i koordinirali su delovanje.

Bahtijari i Januzi uhapšeni su 5. oktobra prošle godine na Kosovu, a sutradan su obojica prebačeni u sudski pritvor u Sheveningenu.

Kada su prvi put odvojeno bili izvedeni pred sudiju u Hagu, 9. oktobra, obojica su negirala krivicu.

Šalja je na Kosovu uhapšen 12. decembra, a tri dana kasnije pred haškim sudom je izjavio da nije kriv.