Bajdena napuštaju ljudi od poverenja uoči kampanje za predsedničke izbore

Džo Bajden
Izvor: Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

Američka ministarka za stanovanje i urbani razvoj Marsija Fadž (71), koja je od početka mandata predsednika Džozefa Bajdena bila deo njegove administracije, najavila je ostavku za 22. mart u susret "ludilu" od kampanje za predsedničke izbore, koji će se održati u novembru, prenosi Juronjuz Srbija. 

"Vreme je da idem kući. Čvrsto verujem da sam uradila sve što sam mogla u Ministarstvu za stanovanje i urbani razvoj za ovu administraciju, kako ulazimo u ovu ludu, blesavu sezonu izbora", rekla je ona za USA Tudej.

Fadž će biti druga osoba iz Bajdenove administracije koja odlazi pre izbora, nakon što je prošle godine ostavku podneo ministar rada Marti Volš, prenosi Foks njuz.

"Od vremena koje je provela kao gradonačelnica, do godina žestokog zalaganja u Predstavničkom domu američkog Kongresa Marsijina vizija, strast i fokus na povećanje ekonomskih mogućnosti predstavljali su prednost za našu zemlju. Zahvalan sam za sav njen doprinos stambenom sistemu koji funkcioniše za sve Amerikance i želim joj sve najbolje u sledećem poglavlju", saopštio je Bajden povodom njene ostavke.

Opisao je Fadž kao snažnu zagovornicu "proširenja napora za snažan glas za proširenje napora za izgradnju generacijskog bogatstva kroz vlasništvo nad kućom, smanjenje troškova i promovisanje pravednosti za američke podstanare".

Fadž je bila u Predstavničkom domu od 2008. do 2021., predstavljajući 11. kongresni distrikt države Ohaju u koji spada grad Klivlend.

Godine 1999. izabrana je za prvu ženu i prvu afroameričku gradonačelnicu Vorensvil Hajtsa i na toj poziciji je provela dva mandata.