Evropska narodna partija spremna da podrži Fon der Lajen za drugi mandat u Evropskoj komisiji 

Ursula fon der Lajen na konferenciji sa EPP
Izvor: Kosovo Online

Vodeća evropska politička grupa, stranka desnog centra Evropska narodna partija (EPP) danas će, prema očekivanjima, podržati predsednicu Evropske komisije (EK) Ursulu fon der Lajen za drugi mandat na toj poziciji, prenosi Juronjuz Srbija.

Fon der Lajden je jedini kandidat na listi EPP, čime se povećavaju njene šanse za osvajanje novog mandata.

Trenutnoj predsednici EK potrebna je apsolutna većina da pobedi, što lider EPP Manfred Veber tvrdi da će se dogoditi, kao i da ta stranka "stoji uz Fon der Lajen".

"Evropa je trenutno na probi i suočavamo se sa mnogo izazova. Glasajmo protiv ekstremista i molim vas glasajte za ozbiljnu stranku centra, a ujedno i najveću, što je Evropska narodna partija", poručio je Veber.

Uprkos porastu krajnje desničarskih i populističkih partija u bloku, EPP je zadržala jasno vođstvo među drugim političkim grupama uoči izbora za Evropski parlament u junu, navodi se u anketama.

Najveća prepreka za Fon der Lajen da osvoji drugi mandat, prema navodima Rojtersa, mogli bi biti evroskeptici, za koje se očekuje da osvoje više mesta, što bi moglo naterati predsednicu da potraži podršku van tradicionalnih centrističkih partija, potencijalno po cenu određenih političkih ustupaka.

Ukoliko Fon der Lajen ponovo bude imenovana od strane lidera 27 zemalja članica EU, ona će nastaviti da određuje politiku bloka kada su u pitanju tehnologija, pružanje državne pomoći, provere kineskih investicija i sankcije protiv Rusije.

Kako napominje Rojters, Fon der Lajen je trenutno glavni favorit za poziciju predsednika EK, a zadaci njenog novog mandata podrazumevali bi jačanje evropske odbrane i potencijalnu kooperaciju sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, ukoliko on ponovo bude izabran u novembru.

Ursula fon der Lajen bila je prva žena na poziciji predsednika EK i nadgledala je izlazak Velike Britanije iz bloka, novu zajedničku potrošnju EU na energetiku, zdravlje i ekonomski oporavak nakon pandemije, a pod njenim vođstvom uvedene su ambicioznije politike klime i životne sredine.