Jermenija vratila Azerbejdžanu četiri pogranična sela - ključan korak ka normalizaciji odnosa istorijskih rivala

Mapa Nagorno-Karabah
Izvor: Kosovo Online

Jermenija je danas vratila Azerbejdžanu četiri pogranična sela koja je zauzela pre više decenija, potvrdile su obe zemlje, a to je, kako prenosi francuski Mond, ključni korak ka normalizaciji odnosa između istorijskih rivala. Ovaj potez, koji je izazvao dugotrajne proteste u Jermeniji, predstavlja važan korak ka postizanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma nakon godina besplodnih pregovora uz posredovanje Rusije i zapadnih zemalja.

Zemlje Kavkaza, obe bivše sovjetske republike, vodile su dva rata tokom 1990-ih i 2020. godine za kontrolu otcepljene regije Nagorno-Karabah. Azerbejdžan ga je ponovo zauzeo prošle godine u munjevitoj ofanzivi, okončavši tri decenije jermenske separatističke vladavine nad enklavom i nateravši više od 100.000 meštana da pobegne u Jermeniju.

Jermenska služba bezbednosti potvrdila je danas da su njeni granični stražari zauzeli nove položaje na istoku zemlje, što odražava nedavno postignut dogovor o demarkaciji granice kojim se sela prepuštaju kontroli Azerbejdžana.

Zamenik premijera Azerbejdžana, Šahin Mustafajev, odvojeno je saopštio da je granična straža njegove zemlje preuzela kontrolu nad četiri naselja. Jermenski premijer Nikol Pašinjan pristao je u martu da vrati četiri napuštena sela, koja su zaplenjena 1990-ih, u okviru napora da se obezbedi trajni mirovni sporazum.

Važna prekretnica

Dve zemlje su se ranije ovog meseca dogovorile o novoj demarkaciji 12,7 kilometara (skoro sedam milja) svoje granice, vraćajući Azerbejdžanu sela Baghanis Airum, Ashaghi Askipara, Kheirimli i Ghizilhajili.

Pašinjan je pozdravio sporazum kao "veoma važan" za suverenitet Jermenije i rekao da on "dovodi našu bezbednost i stabilnost na novi nivo". Teritorija koju je Jerevan ustupio je od strateškog značaja za Jermeniju bez izlaza na more jer kontroliše deonice vitalnog autoputa do Gruzije.

Jermenski stanovnici obližnjih naselja kažu da bi taj potez mogao da ih odseče od ostatka zemlje i optužuju Pašinjana da je jednostrano dao teritoriju, a da ne dobije ništa zauzvrat. Pašinjan je rekao da će Jermenija graditi nove puteve u toj oblasti u narednih nekoliko meseci.

Odluka premijera izazvala je višenedeljne antivladine proteste u Jermeniji, sa hiljadama demonstranata na čelu sa harizmatičnim sveštenikom Bagratom Galstanjanom koji su zahtevali Pašinjanovu ostavku. Novi antivladin protest zakazan je za nedelju.

Deo granice od 5,8 kilometara u blizini jermenskog sela Kirants biće čuvan „prema prelaznoj šemi do 24. jula“, saopštila je u petak Nacionalna bezbednosna služba Jermenije.

Gradonačelnik sela je rekao da će meštanima biti dozvoljeno da koriste deo puta koji će biti prebačen pod kontrolu Azerbejdžana – dok se ne izgrade novi putevi. Lokalni mediji su izvestili da su neki stanovnici Kiranta demontirali svoje kuće i pobegli iz sela, koje se nalazi samo nekoliko metara od precrtane granice.