Nakon ruskih i američkih brodova na Kubu stigla i kanadska mornarica

zastava Kuba
Izvor: Politika

Patrolni brod kanadske mornarice uplovio je u luku u Havani samo nekoliko sati nakon što je Vašington saopštio da je američka podmornica pristala u pomorskoj bazi SAD Gvantanamo na Kubi i nakon što su ranije ove nedelje na Kubu stigli ruski ratni brodovi, piše Juronjuz Srbija.

Kanadski patrolni brod "Margaret Bruk" počeo je u petak manevre za ulazak u luku Havana, u okviru onoga što je kanadska združena operativna komanda nazvala "posetom luci u znak priznanja dugotrajnih bilateralnih odnosa između Kanade i Kube", prenosi Rojters.

Neimenovani kanadski diplomata je dolazak broda ocenio kao "rutinu i deo dugogodišnje saradnje između zemlje" dodajući da nije povezan sa prisustvom ruskih brodova.

Nekoliko sati ranije, američka Južna komanda saopštila je da je podmornica ''Helena'' stigla u rutinsku posetu Gvantanamu, američkoj pomorskoj bazi oko 850 kilometara jugoistočno od Havane.

Ruska fregata Admiral Gorškov i podmornica na nuklearni pogon Kazanj uplovile su u sredu u luku u Havani nakon što su izvele vežbe u Atlantskom okeanu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

I SAD i Kuba su saopštile da ruski ratni brodovi ne predstavljaju pretnju po region, a Rusija je takođe okarakterisala dolazak svojih ratnih brodova na Kubu kao rutinski.

Rusija i Kuba su bile bliski saveznici za vreme bivšeg Sovjetskog Saveza, a Moskva i danas održava veze sa Havanom, navodi Rojters.