Varufakis: Evropskoj uniji je došao kraj

Janis Varufakis
Izvor: Youtube/Screenshot

Bivši ministar finansija Grčke i generalni sekretar Pokreta za demokratiju u Evropi Janis Varufakis poručio je da je Evropskoj uniji došao kraj jer, kako kaže, Brisel više nema mišljenje ni o čemu što se najbolje vidi na primeru rata u Ukrajini, prenosi Gazeta ekspres.

Na pitanje šta bi savetovao čelnicima Evropske unije ili regiona Zapadnog Balkana kako da organizuju proces evropskih integracija u cilju ubrzanja približavanja zemalja iz regiona ostatku EU, Varufakis je izjavio da je pre pet godina bio mnogo optimističniji, ali da je sada vrlo pesimističan po pitanju opstanka Unije.

"Voleo bih da ste mi ovo pitanje postavili pre pet godina, pre evropskih parlamentarnih izbora 2019. godine, jer sam pre pet godina bio mnogo optimističniji. Pre pet godina imao sam entuzijastičan odgovor na vaše pitanje. Moj tadašnji odgovor je bio da treba da učimo iz krize u evrozoni. Moramo naučiti da ne možete imati Monetarnu uniju ako niste imali Fiskalnu uniju, a da nemate zajedničku investicionu politiku, koja ne zavisi od odvojenih budžeta nacionalnih država", rekao je on.

Dodaje da se sa svojim Demokratskim pokretom u Evropi kandidovao u sedam ili osam zemalja sa novim zelenim dogovorom za Evropu ističući da, po njemu, ne možemo sada imati federaciju jer je previše nerealno.

"Evropa je propustila brod ili voz ili priliku. Iako mislim da bi ove stvari funkcionisale, ne vidim više nijedan politički proces koji je sposoban da to i ostvari. A razlog je pandemija. Zato što nam je pandemija dokazala da Evropa može mnogo, ako želi. Ne samo Evropa već i Velika Britanija, SAD. Sećam se kada su nam neoliberali rekli da je 'država gotova, fiskalno je jako ograničena, nema mnogo mogućnosti zbog dugova, samo prepustite tržištu'. I onda je došla pandemija, došla je izolacija, imali smo potpuni kolaps proizvodnje, naravno da spasavamo živote ljudi, ne kritikujem, samo opisujem, a onda država interveniše i zamenjuje sve plate, odmah, preštampava trilione i sve je bilo u redu. Dakle, dokazali su da to mogu", navodi on.

Ističe da su u Briselu stvorili sledeću generaciju EU, takozvani „Fond za oporavak od korona virusa“, ​​što je bilo gubljenje prilika, jer je to bila vrsta finansiranja koju je zamišljao pre 2019. godine, kao zeleni fond za zelenu investiciju i posebno za zelenu energiju.

"Tada sam, zapravo, rekao, to je način da se odvojimo od Gasproma i Vladimira Putina, kao da svu tu zelenu energiju stvaramo kroz ulaganje od 500 milijardi godišnje, za svaku godinu. Ali to se nije desilo. Umesto toga, stvorili su Fond za oporavak koji je institucionalizovana korupcija, tako je - institucionalizovana korupcija. Pa su uzeli stotine milijardi evra, koje su pozajmili sa tržišta, sa finansijskih tržišta, što samo po sebi nije loše. Mogli bi da dobiju sredstva od Evropske centralne banke umesto da kupuju grčki dug na primer, što je smešno, znajući u kakvom je stanju grčka država. Ali ipak su te stotine milijardi pozajmili. I šta su uradili sa njima? Sedeli su za stolom i rekli da Italija dobija sto milijardi, Grčka dobija četrdeset milijardi, Španija osamdeset milijardi. A ko je dobio ovaj novac u dotičnim zemljama? Oligarsi", rekao je Varufakis 

Dodaje da to što je rekao može zvučati čudno, ali Evropska unija je bila ta koja dodaje dug na ramena nemačkog radnika, jer nemački radnik plaća porez, a ne bogati.

"Bogati ne plaćaju poreze jer imaju advokate i dobre finansijere, ništa ne plaćaju. Tako je nemački radnik morao da pozajmi novac u ime grčkih oligarha. I to moramo reći da bismo shvatili da je to recept za uništavanje mogućnosti Evropske unije kakva bi trebalo da bude, jer to okreće Nemce protiv Evropske unije, koji ne žele da čuju za federaciju, koji ne žele čuju za konsolidaciju, fiskalnu uniju, jer svaki put kada čuju reči „Više Evrope“, zamišljaju više poreza da ja plaćam italijanskim i grčkim oligarsima. Tako da se bojim da Evrope više nema. Mislim da je ovoj Evropskoj uniji došao kraj. Nemam više nade za ovu Evropsku uniju. I to možete videti. To se vidi sa Ukrajinom. Evropska unija se lobotomizirala. Nemamo više mišljenje ni o čemu. Šta god nam Vašington kaže da kažemo, mi to kažemo. I to je to", istakao je Varufakis.