Zajednica srpskih opština na čekanju već 100 meseci

ZSO
Izvor: new-perspektiva

Otkako je Priština potpisivanjem Briselskog sporazuma preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština prošlo je tačno 100 meseci, a sagovornici Kosovo onlajna ukazuju da ključ u rukama po ovom pitanju drži Amerika i da će Kosovo ispuniti potpisano samo ako bude pod pritiskom.

Po slovu Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa potpisanog 19. aprila 2013. godine, Zajednicu treba da čine opštine u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu, a članstvo je otvoreno i za svaku drugu opštinu pod uslovom da su članice saglasne. ZSO treba da ima svoj statut, predsednika, potpredsednika, skupštinu, savet.., da ima pun nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

Od svega ovoga, posle 100 meseci ne postoji ništa.

Po pitanju ZSO ambasador Sjedinjenih Američkih Država Filip Kosnet nedavno je poručio da “istorija nije započela danom kada je formirana vlada Aljbina Kurtija” i da “Kosovo ima obavezu da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom“.

“Verujemo da zemlje imaju obavezu da poštuju ranije preuzete sporazume i obaveze”, rekao je Kosnet, ali to nije preterano uznemirilo ni Kurtija, ni Vjosu Osmani, kao pre njih ni Haradinaja ili Hotija.

Treba li očekivati da po pitanju ZSO dalje od reči svog kolege u praksi odmakne Gabrijel Eskobar koji će naslediti Metjua Palmera na funkciji zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta 7. septembra?

"Ako kaže Bajden"

Prema mišljenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, ako predsednik SAD Džozef Bajden i Bela kuća stanu iza ZSO, ona će biti formirana, a ako ne, ona se neće realizovati.

"Albanci slušaju samo Amerikance, a oni do sada evidentno nisu pokazali pravu dobru volju. Sve što su govorili bilo je više retorički, jer da su uistinu imali namere da pritisnu Albance, to su mogli da urade više puta. Ključ je u Vašingtonu, a ne mislim da tamo postoji dobra volja da se tako nešto uradi. Čak ni Tramp, koji nam je bio mnogo naklonjen, nije bio spreman da se ozbiljno agnažuje, sve je to bilo površinski. Još manje će to moći Bajden. Što se tiče Eskobara, imao on dobru nameru ili ne, to ipak nije nešto što on može da reši", kaže Anđelković za Kosovo onlajn.

Upitan treba li Beograd da digne ruke od EU, kao nekog ko bi mogao da utiče na albansku stranu po pitanju ZSO, Anđelković kaže da Brisel nije faktor koji među Albancima na Kosovu ima preveliki uticaj.

"EU je za njih ekonomski značajna, ali Brisel nije spreman da primeni sankcije“, kaže Anđelković.    

I prethodnici Aljbina Kurtija na mestu premijera nalazili su načine da prenebregnu prvih šest tačaka sporazuma koji je u ime Kosova parafirao Hašim Tači 19. aprila 2013, a koje se odnose na ZSO, a aktuelni predsednik Vlade na ovo pitanje gleda iz novog ugla. Stav Kurtija je da na Kosovu ne može da postoji "monoetničko udruženje". 

"Udruženje na etničkoj osnovi ne može da postoji i nije u skladu sa duhom i slovom Ustava Kosova", rekao je Kurti nedavno.

Bez diplomatskog uvijanja, bivši premijer Kosova Isa Mustafa, izjavio je prošle nedelje da bi najbolje bilo ukoliko bi moglo da se na "zakonski i ustavni način izbegne osnivanje ZSO".

Pridike EU forme radi

Od posrednika u dijalogu Beograda i Prištine i garanta sporazuma o ZSO, Evropske unije, povremeno  stižu „opomene“ kosovskim vlastima kojima se podeća da ZSO nije „otkazana“, ali su to uglavnom, čini se, pridike forme radi. Jer, da je EU htela i mogla, za sto meseci bi našla način da privoli političke strukture na Kosovu da urade što je do njih: da odobre Statut ZSO, usklade svoje zakonodavstvo tako da ZSO ne bude nevladina organizacija i omoguće njeno formiranje.

Nedavno je portparol Evropske komisije Peter Stano rekao da je na Kosovu da predloži način za primenu sporazuma o ZSO iz 2013. godine.

„Ovaj sporazum nikada nije otkazan. Ratifikovala ga je Skupština Kosova sa dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Kosovo mora da predloži put napred za primenu sporazuma“, rekao je Stano, ali njegova poruka nije imala odjeka kod kosovskih vlasti.

Beograd temu ZSO stalno vraća na pregovarački sto, pa je tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić i na poslednjoj rundi u Briselu insistirao na njenom formiranju.

"To je bila prva tačka o kojoj sam govorio. Mislite da su to pomenuli? Razgovaramo sa ljudima koji ne žele da čuju ništa, ni o ugroženosti bilo kog Srbina, ni bilo šta o ZSO", naveo je Vučič po završetku razgovora.

Ispunjene sve tačke, osim one najvažnije

Nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu, Beču i pri OEBS-u Milovan Božinović, nije optimista da će se nešto promeniti. On za Kosovo onlajn kaže da je situacija sa ZSO apsurdna, jer ovde nije reč o dva ili 20 meseci, već 100, u toku kojih se ništa nije promenilo.

"Ne sme se prevideti da su sve druge tačke Briselskog sporazuma ispunjene, a da ta, najvažnija za srpsku stranu, nije odrađena. Uticaj zapada na kosovske vlasti se nije smanjio i on je dovoljno jak da, ako oni to hoće, mogu da ih privole da ispune Briselski sporazum. To je dokument potpisan pod pokroviteljstvom i autoritetom ni manje, ni više, nego Evropske unije i u normalnim okolnostima to bi bio jak sporazum oko koga nema vrdanja", kaže Božinović.

On zaključuje da je sve u jednoj vrsti paralize, u kojoj Kosovo nije mrdnulo u pogledu svog statusa, a Srbija ne vidi ZSO na Kosovu.

"To je međusobno iscrpljivanje. Poznato je u praksi da kada neko ne prihvata određeni sporazum da se ide na čekanje, da strane onemoćaju, kako bi se sa tim problemom izašlo na kraj. Situacija je izazovna, idu izbori, a obično velike sile, koje smatraju da imaju uticaj na regione i države, izbegavaju da vrše pritisak pred izbore. Kako stvari stoje, nije nemoguće da bude i 110 meseci bez ZSO", kaže Božinović.

Kako prema dogovorima treba da funkcioniše ZSO

- Ima Skupštinu, predsednika, Savet i budžet

- Promoviše interese srpske zajednice kod centralnih vlasti

- Predlaže izmene zakona i propisa od važnosti za svoje ciljeve

- Nadzire razvoj lokalne ekonomije, obrazovanje, zdravstvo

- Njen delokrug su i urbano planiranje i socijalna zaštita

- Poseduje imovinu i suvlasništvo nad lokalnim kompanijama

- Finansira se od priloga, preko Republike Srbije...

Ja
31. Avgust 2021.
Zajednica srpskih opstina se treba resiti dosta je 100 meseci cekanja !!!!
Haki
31. Avgust 2021.
Cekajte nikad nece desiti zso bosnizacija kosovo nikad samo kao zko tacka rekao SUD to ne moze desiti sta hocete vas mi da cujemo vi hocete da budite sa kinom i eusijo ali to ne ide ovde nikad derzava ima pravila najvece pravila na svet imate2 posto serba ima pravila vise od 95 posto albanca kako idite na izbore glasaju 8000 glasnika uzimata 10 poslanika pa to nema ni na skandinaviju nigde tacka nikad zso
Vlada
31. Avgust 2021.
ZSO će biti formirana sigurno i stvoriće uslove za kantonizaciju Kosova.
Kosovo će biti kantonizovano, slično Švajcarskim kantonima. Kosovo će imati zajednicku Skupštinu sa pravom Srba na veto, zajedničku policiju i centralnu banku. Formalno će biti u sastavu Srbije a delovaće kao Nezavisna država.
Nikad neće biti deo UN-a već će u UN nastupati uz Srbiju.
To je rešenje koje će uskoro dase desi.
Miodrag iz Peći
31. Avgust 2021.
Potpuno si neobavešten. Barataš nekim floskulama za koje nemaš uporište. Zašto "Bosnaizacija Kosova" kada ti je bluže SAP Kosovo. Zašto Srbima ne bi dali prava koje ste vi imali SR Srbiji. Nego zaboravili ste dobro zlopamtila jedna.
Samo 10 opština sa srpskom većinom imaju 160.000 stanovnika i preko 80.000 glasača i obuhvataju 16% teritorije. A gde su enklave i opštine u kojima su Srbi manjina a to je oko 150.000 Srba. Dakle, na KiM živi oko 310.000 Srba i svih 200.000 sa pravom glasa. Na prethodnim izborima za Srpsku Listu je glasalo oko 60.000 Srba i samo da bi spasili od ispadanja Alijansu poništili su skoro 15.000 glasova. Uostalom, ne bi albanske partije išle sa Albanskim Listama da nisu svesni moći glasačkog tela Srba na kosovskim izborima.
Uostalom, sačekajmo lokalne izbore i naredni popis stanovništva.
Oni
31. Avgust 2021.
Nema Zajednica
zabeli ks
31. Avgust 2021.
Miodrag iz Peći- odakle sad to! Na Albanskom Kosovo živi 310.000 Srba. Znači, nij bilo iselavanje Srba sa Albanskog Kosova osim zanemarljivi prosenat individa. Drugo, Isa Boletina-Kurti, započetak preuzeče dvije opštine naznačene kao večinskim Srbima, dok dvije strateške blokadima iz nutra, zadače konačni udaras rušenjem bilo kakvog san za formiranje tzv SZO.
Miodrag iz Peći
31. Avgust 2021.
I ti se ponisiš time što želiš da zatreš Srbe a te iste Srbe nazivaš genocidnim i one koji prizivaju aparhejd i segregaciju.
Projekat "Albanske Liste" neće proći, nego ćemo čak uzeti i Vučitrn. Uostalom na skorašnjim lokalnim izborima pokazaće se prava snaga one albanske noćne more zbog čega su vam oči krmeljive od nespavanja a to je ona vaša kletva: "Ne daj Bože da se Srbi slože", na kuju vam uzvraćamo sa: "Samo Sloga Srbina Spašava"... I jedno pitanje @ Zabeli. Zašto svi pregovarači i ambasadori u Srbiji znaju srpski. Palmer, sada Eskobar, Lajček, Godfri a koji ambasador sem onih iz Albanije, CG i Severne Makedonije zna albanski. Tako se pikazuje koliko se ceni domaćin i strana u pregovorima.
O statistici je nezahvalno govoriti jer ste tvrdili da Albanaca na KiM ima 2 do 2,5 miliona a poslednji popis je pokazao da je Albanaca na KiM 1.636.000 i ako znamo da je albanska pipulacija jako mlada i da je oko 45% mlađe od 18 godina dolazimo do broja Albanaca koji izađu na izbore a to je nekih 600 do sedamsto hiljada. Pa ako svi punoletni i interno raseljeni Srbi izađu na glasanje a to je u ovom trenutku oko 120.000 srpskih glasača što je 16-17 mandata u parlamentu Kosova* a na ovim lokalnim imamo taman toliko da osvojimo i Vučitrn i obezbedimo Gorancima njihov Dragaš.
zabeli ks
31. Avgust 2021.
Vlada - kantonizacije Albanskog Kosovo!? svašta. Dalje, mi Albanci sa Albanskog Kosova, nije nam nikada ni bio cilj stolica UN-a, nego matica Albaniju. Mi več delujemo, nastupamo uz Albanije, imamo ministra u vladi Albanije. Rešenja nikada više neče biti moguče mimo volje večine Albanaca sa Albanskog Kosova. Piši to negdje. g.Dresun i vlada Srbije izigrali su Hashim Thaçija, njega Hagom, Isa Mustafom i Hotija rušenjem vladu, da bi Srpska Lista filijala Srbije, bila odlujuči faktor u formiranje nove vlade Albanskog Kosovo. Potsjenili ste Albance, dobili vladu Isa Boletini-Kurti 2, i Srbsku Listu ostali van obezvlaščena. Zamisli Kurtijem 3! Bolje da neznaš, nečeš oči sklopiti. Vi niste vjerovali da ima Boga. Mi smo vjerovali, i dočekali taj dan, iskru koja nam je nedostajala od Isa Boletina do dan-danas, bio je dolazak Bregoviča u Albaniju. Al to nije tvog nivoa da bi svahtio ZAŠTO
zabeli ks
31. Avgust 2021.
Miodrag iz Peći- Srbi i su genocidni, bez krvavi ratova ne mogu. To što Rusi u UN, sprečili i aktom proglasiti srbe genocidašnim, a ne da nisu. Albanska Lista če proči, jer se Srbija ne pita. To nismo dosad po preporusi EU i SAD, da nebi vam od tzv SZO, preuzeli 2 sigurni opštine a dvije blokirali za sva,dok traje tzv dogovora. Vi ste uradili največu glupost, iznenadili ste sve nas Albance u zadnjim izborima, sa glasanjem Roma i Bošnjakinju. Niste svesni šta ste nam dali, a šta ste sebi uradili. Zbog tog povoda, sada smo spremniji vam priznati vam i tih 16-17 mandata nego da imate garantovani 10 mandata i stolicu u vladi Albanskog Kosova. Voleo bi da osvojite Vučitrn-Vushtrinë, to bi nam vrlo jako pomoglo da konačno i Štrpcu preuzmemo. Ne razumem Dragaš! Kako misliš njima obezbediti kao opštinu kada ih ima svega i to zajedno sa Bošnjacima 43-44% a Albanaca 57- 58% Albanaca. I na kraj krajeva šta če vam ta gora!
Miodrag iz Peći
31. Avgust 2021.
Znaš li šta će Srbima Gora? Zato što je to najvredniji narod Balkana kao i Cincari što su najpametniji i najtalentovaniji. Cincari nad kojim su Albanci izvršili genocid pre dva veka su zadržali pravoslavnu veru a Goranci i ako muslimani slave Božić, srpsku novu godinu, Vaskrs i Đurlevdan. Da nije Goranaca i mi Srbi i vi Albanci bi picrkali od gladi, ne bi imali hleba da jedemo a tek burek, pa urmašice, baklave... Znam, znam, da su mnoge srpkinje i albanke dobre kulinarke, možda za flije, razlivače, pite i gibsnice... Ali... Kod Srba ste nepravedno zauzeli njihovu slavu ali ja sam uvek prepoznao Goranca jer je on govorio goranski i znao sve srpske slave što kod vas Albanaca znaju samo Rugovci i Katolici iz Metohije.
Ah, da.
Možda će konačni dogovor ipak biti između Srba i Albanaca i već je postignut sa Edijem Esatom Toptanijem a što se tiče Bregovića započeo je sa "Rokaj mandoljine" kao posvetu mandolinisti Isu Boljetiniju 2 ali i završio sa Kalašnjikovim i pokazao da to nije ratnohuškačka pesma.