Bećirović: Podrška SAD Otvorenom Balkanu presudna, protivnici inicijative ruše mir u regionu

zijad bećirović
Izvor: bedrudingusic.wordpress.com

Otvoreni Balkan je vizionarska i najvažnija regionalna inicijativa u proteklih 30 godina. Ko to nije prepoznao je politički analfabeta ili ima loše namere, smatra direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović.

Kako ističe Bećirović u intervjuu za Kosovo onlajn "novi premijer Crne Gore Dritan Abazović je jasno rekao, da nije čuo validan argument da Otvoreni Balkan nije dobar za Crnu Goru".

"Mislim da nije pitanje, da li će se i preostale zemlje regiona priključiti Otvorenom Balkanu nego ko će to pre učiniti i time što pre ostvariti određene benefite. Otvoreni Balkan treba da postane strateški interes Crne Gore", smatra Bećirović.

Da li je za Otvoreni Balkan presudno što ima podršku SAD? 

Presudna je podrška SAD regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan. Mira i stabilnosti u Evropi nema bez SAD, a posebno na Zapadnom Balkanu. Protivnici Otvorenog Balkana ne učestvujući u toj regionalnoj inicijativi u osnovi na izvesan način podrivaju odnosno opstruišu mir i stabilnost u regionu ili su u funkciji nečijih interesa, jer Otvoreni Balkan je izvorna inicijativa i potreba proizašla iz regiona i njenih čelnika.

Šta možemo očekivati tokom drugog predsedničkog mandata Aleksandra Vučića? 

Važno je nastaviti uspešan prvi mandat predsednika Vučića i dodatno ga unaprediti i nadgraditi te nastaviti sa ekonomskim uspesima Srbije. Vučić je rebrendirao ulogu i poziciju Srbije u regionalnim i međunarodnim odnosima. Odnosi sa Mađarskom i Severnom Makedonijom su na istorijskom maksimumu. Takav pristup treba nastaviti i sa ostalim susedima. Predsednik Vučić je jasno naglasio, da članstvo u EU za Srbiju nema alternativu. Novi predsednički mandat Aleksandra Vučića treba da predstavlja novu epohu za Srbiju, a pre svega učvršćivanje njenog evropskog puta. Tome je doprinela i ukrajinska kriza, jer EU ukoliko ne želi da izgubi Zapadni Balkan mora mu se posvetiti i razvijati partnerske odnose, koji će biti krunisani punopravnim članstvom u EU. EU ne sme ponoviti grešku od pre dve godine kada je Belorusiju po mnogo čemu nepotrebno gurnula u naručje drugih, a ukoliko EU izgubi Srbiju svojom krivicom Zapadni Balkan za nju zauvek može biti izgubljen. Odnosi sa SAD su u uzlaznoj fazi i razvijaju se na sve više područja i taj tempo treba nastaviti. Što se tiče odnosa sa Rusijom Srbija želi da vodi  samostalnu politiku, koja je zasnovana ma međunarodnom (javnom) pravu, pri tome vodeći se svojim interesima. To joj zasada uspeva.

Kosovo je apliciralo za SE, potreban im je 31 glas, ali mnogi su kritikovali tu odluku, uključujući iz Fon Kramon. Hoće li Kosovo odustati od članstva?

Ugledni međunarodni krugovi smatraju da je u ovom trenutku nepotrebna kandidatura Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Poznato je, da Briselski i Vašingtonski sporazum nisu primenjeni. Tu se posebno izdvaja formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Da bi ste postali član Saveta Evrope potrebno je da kandidat ispuni brojne uslove za članstvo, a to su unapređenje parlamentarne demokratije, poštovanje ljudskih prava i uspostavljanje vladavine prava. Za ostvarivanje tih ciljeva potrebno je uspostaviti visoke demokratske standarde na područjima o ljudskim i socijalnim pravima, slobodi medija, slobodi izražavanja, obrazovanju, kulturi, kulturnom identitetu, kulturnoj različitosti, lokalnoj samoupravi, sportu, zdravstvu, pravnoj, regionalnoj i državnoj saradnji. Evidentno je da je Kosovo u deficitu kada se radi o ostvarivanu ciljeva Saveta Evrope na mnogim područjima. Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosova Viola fon Kramon nije bez razloga kritikovala kosovsku odluku o apliciranju za članstvo u Savetu Evrope, jer aplikacija u postojećem kontekstu može postati besmislena. 

Kurtijevu posetu SAD mnogi na Kosovu u redovima opozicije nazivaju fijaskom jer su izostali susreti sa najvišim zvaničnicima iz Bele kuće. Vaš komentar?

SAD su najvažniji partner i saveznik Kosova. Zbog toga je dosadašnja praksa da najviše zvaničnike Kosova u Vašingtonu primaju najviši ili vidni predstavnici američke administracije. To se ovoga puta nije desilo što šalje jasnu poruku vlastima u Prištini. Setimo se kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posećivao Vašington tamo ga je primio barem potpredsednik SAD ili državni sekretar što je snažna simbolička poruka. Vlasti u Prištini bi zbog takvog tretmana u Vašingtonu ipak morali biti zabrinuti.