Petković: Srbi neće biti dežurni krivci na Kosovu

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Najbolji način da pomognemo našim ljudima na Kosovu jeste da Srbija ekonomski, politički, bezbednosno i na svaki drugi načiin jača, poručio je u intervjuu za Politiku direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Postoje dva osnovna strateška razloga zašto privremene prištinske institucije opstruiraju formiranje Zajednice srpskih opština. Prvi je taj što separatisti u Prištini i na administrativnom nivou žele da očuvaju potpunu albansku političku supremaciju na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković.

On je naglasio da je Zajednica srpskih opština praktično „jedan politički zabran Srba u koji ne bi mogli da imaju upliva“.

„Drugi, i rekao bih problematičniji motiv jeste to što albanska politička elita u našoj južnoj pokrajini ima potrebe da Srbe pravi dežurnim krivcima za sve što se događa na Kosovu i Metohiji, i zato ih u jednoj vrsti masovnog nacionalističkog, gotovo rasističkog slepila konstantno i programski obespravljuje. Postoji i treći, taktički razlog, a to je pokušaj ucene Beograda u procesu briselskog dijaloga kako bi se od naše strane iznudili ustupci“, navodi Petković.

Koji je bio vaš prvi potez na mestu direktora Kancelarije za KiM?

Većina poslova kojima sam se bavio nakon preuzimanja funkcije direktora jeste administrativne prirode, jer je Kancelarija za Kosovo i Metohiju složena institucija sa širokim nadležnostima. Proučio sam detaljno izveštaje o radu kancelarije i obavio razgovore sa najbližim saradnicima. Organizovao sam, zajedno sa svojim prethodnikom Markom Đurićem, važan sastanak s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, koji nije bio samo ceremonijalan susret u sklopu primopredaje dužnosti, već je tretirao važne i goruće političke teme, uključujući i mogućnost napuštanja svih institucija u pokrajini ukoliko Priština ne ispuni obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština, onako kako je dogovorena i potpisana Briselskim sporazumom pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Kako ocenjujete konstantne napade na Srbe u enklavama?

Već godinama smo svedoci jedne simptomatične pojave: svaki put kada bi samoproglašeno Kosovo zapalo u neku vrstu unutrašnje političke nestabilnosti, ili kada bi na Beograd trebalo da se na ucenjivački način učini nekakav pritisak u vezi sa briselskim dijalogom, dolazilo bi do eskalacije nasilja nad Srbima. Priština napade na Srbe koristi kao sredstvo za kanalisanje negativne društvene energije probuđene razlozima koji sa Srbima nemaju nikakve veze, ali istovremeno pripadnike našeg naroda koristi i kao taoce u odnosima s Beogradom. Proteklih godina uspevali smo da pametnom politikom i odlučnim porukama sa samog državnog vrha sprečimo macovno nasilje, poput onog u martu 2004. godine, ali smo svedicu periodičnih eksalacija naizgled izolovanih, pojedinačnih incidenata. I po istom scenariju, obično se za žrtve biraju deca, jer se tako najlakše postiže željeni efekat.

Šta je cilj tih napada?

Cilj je jasan, stvoriti nelagodu i nespokojstvo u srpskim enklavama južno od Ibra kako bi se Beogradu zapretilo novim egzodusom Srba s Kosova i Metohije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, međutim, više puta bio sasvim odlučan i jasan u porukama da nećemo dozvoliti nove „Oluje“ i pogrome nad našim narodom.

Šta je vaš cilj u radi kada je reč o položaju Srba u pokrajini?

Moj glavni zadatak, u skladu sa nadležnostima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, biće uspostavljanje i očuvanje uslova za bezbedan i dostojanstven život našeg naroda u pokrajini. Instistiraću na pojačanoj dinamici kada je reč o realizaciji investicionih projekata koje finansira Vlada Srbije, a koji su pokrenuti na ličnu inicijativu predsednika Aleksandra Vučića. Važno je da Srbi u pokrajini budu u najvećoj mogućoj meri ekonomski samoodrživ kolektiv, kako nečija odluka da ostane na tom području ne bi zavisila samo od rodoljubivih osećanja, već i od mogućnosti da se nađe zaposlenje i obezbede stalni i stabilni prihodi za svaku našu porodicu na Kosovu i Metohiji.

Da li ćete obilaziti Srbe u pokrajini?

Politički predstavnici Srba na terenu, moji najbliži saradnici i ja lično nastavićemo da obilazimo srpske sredine i porodice i cilj nam je da potpuno iskorenimo siromaštvo, odnosno da svaka porodica koja se oslanja na državu Srbiju bude lišena brige za makar najosnovnije životne potrebe. Nastaviću da u saradnji sa Srpskom listom radim na odbrani prava i unapređenju položaja Srba, i, konačno, nastaviću da se borim za zaštitu srpske kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji jer identitetsko pitanje nigde nije preduslov opstanka srpske zajednice onako kako je to na Kosovu i Metohiji.

Kako ćete pomagati Srbima?

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, zahvaljujući brizi Srbije za svoj narod, ali i ličnim rezultatima Marka Đurića u proteklim godinama, ima ustaljene mehanizme za pomoć poljoprivrednicima, povratnicima, socijalno ugroženima, mnogoljudnim porodicama… Nastojaću da pomoć stigne do gotovo svih kategorija našeg stanovništva. Međutim, najbolji način da pomognemo našim ljudima na Kosmetu jeste da Srbija nastavi da ekonomski, politički, bezbednosno i na svaki drugi način jača.

Šta očekujete u nastavku tehničkog dijaloga u Briselu?

Dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen i da postepeno vodi ka rešavanju svih međusobnih nesuglasica koje imaju konfliktni potencijal. To je u našem interesu jer Srbija, da bi nastavila ekonomski razvoj i rast, mora biti percipirana kao sigurna i stabilna država, a dijalog je takođe proces u kojem uz garancije Evropske unije i drugih važnih međunarodnih aktera štitimo intrese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je najizloženiji svakoj potencijalnoj destabilizaciji u regionu. Mi ćemo, dakle, nastaviti da rešenja tražimo za pregovaračkim stolom, ali taj proces mora počivati na kredibilitetu učesnika, što do sada zbog ponašanja Prištine nije bio slučaj, i na kompromisu kao osnovnom principu za pronalaženje rešenja.

Ja
15. Oktobar 2020.
Srbi nisu nista krivi oni su skoro sve zavrsili za vas nema ko da zamerava drugi bi vas kaznili zato sto ste iskreni nemojte vi tako pravdu pokazati jer oni sto vi tamo radite nije za pravdu i nije za slobodu nemojte samo za vas korist jer Bog sve vidi i ume da kazni !!! To je istina! Nemojte tako jer pravda postoji