Šeholi: Potvrde moraju da imaju svi novinari na Kosovu, u suprotnom rizikuju da budu krivično gonjeni

Fatmir Šeholi - analitičar
Izvor: Kosovo Online

Svi novinari na Kosovu, bez obzira za koju medijsku kuću rade, u obavezi su da imaju potvrdu Poreske administracije Kosova koja im omogućava slobodu kretanja dok su na snazi vanredne mere.

Ovo je izjavio danas direktor Instituta za afrimaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi, objasnivši da potvrda Poreske administracije Kosova omogućava novinarima slobodno kretanje nakon 17 časova, a u opštinama koje su u karantinu od vremena kada je na snazi zabrana kretanja.

U suprotnom, oni krše zakon i rizikuju da budu krivično gonjeni, istakao je Šeholi u izjavi za Kosovo Onlajn.

“Znači, novinari, kamermani i svi medijski radnici koji posle 17 sati imaju radnu obavezu, moraju posedovati potvrdu Poreske administracije Kosova o slobodnom kretanju. Naravno, ova dozvola važi i pre 17 časova u onim opštinama gde je na snazi još restriktivnija mera zabrane kretanja”, rekao je Šeholi.

Vlada Kosova donela je odluku kojom se ograničava kretanje građana i vozila u određenom vremenskom periodu u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Kosovska policija je, u subotu poslepodne u Severnoj Mitrovici, privela pa pustila urednicu portala Kossev zbog kršenja ovog ograničenja, što je bio prvi slučaj da policija u vreme pandemijske krize privede nekog novinara.