FELTON Henry Kissinger, Amerika dhe Kosova (1):“Përdorimi i NATO-s për shk;putjen e Kosovës është një akt i paprecedentë”

Henri Kisindžer
Burim: Print Screen/CBS news

Shkruan për Kosovo online: Dragan Biseniq

Ish-sekretari amerikan i Shtetit, Henry Kissinger, i cili vdiq më 29. nëntor në moshën 101-vjeçare, ishte gjithashtu i shquar në atë që, edhe pas largimit zyrtar nga administrata amerikane, ai mbajti ndikim të madh global pothuajse gjysmë dekade pas largimit nga detyra.

Në këtë e ndihmuan një rrjet i madh kontaktesh që ai ka kultivuar me kujdes, por edhe më shumë interesimi dhe angazhimi i tij për pothuajse të gjitha problemet e skenës ndërkombëtare.

Në këtë kuptim, Ballkani nuk ishte përjashtim. Meqenëse lufta në ish-Jugosllavi ishte tema dominuese e politikës së jashtme amerikane në vitet 1990, Kissinger u bazua në sfondin e tij evropian dhe njohuritë e thella të problemeve evropiane, si dhe nga dashuria e tij për konceptin e "balancës së fuqisë" të zhvilluar në Diplomacia evropiane pas Kongresit të Vjenës, kështu që ai u përpoq të ndikojë sa më shumë në veprimet amerikane në Ballkan.

Kundër “ndërhyrjeve humanitare”

Gjatë krizës në Bosnje, dhe veçanërisht gjatë bombardimeve të NATO-s ndaj Serbisë në vitin 1999, Kissinger kundërshtoi ashpër veprimin ushtarak amerikan. Ai e konsideroi përfshirjen ushtarake amerikane edhe më të papranueshme, nëse ajo buronte nga një orientim drejt realizimit të konceptit të "përhapjes së demokracisë" ose "ndërhyrjes humanitare". Kisingeri i konsideroi këto motive të veprimit të politikës së jashtme si devijime në të kuptuarit e politikës së jashtme që rezultuan nga "shoku i Vietnamit" dhe keqkuptimi i tij.

"Në fund të viteve 60. dhe 70. debati u dominua nga argumenti në zhvillim - jo se kishim gabim, por se kishte diçka të kalbur në vetë të menduarit amerikan dhe se kalvari ynë në Vietnam ishte një lloj ndëshkimi për papërshtatshmërinë tonë morale. Kjo është arsyeja pse nuk ishte e dëshirueshme të bënim marrëveshjen më të mirë të mundshme, por të humbnim, sepse kjo ishte e vetmja mënyrë për t'u pastruar nga ata, koncepti i të cilëve për nderin ishte saktësisht i kundërt i yni. Ata mendonin se nderi varet nga të mos tundohemi më në situata të tilla. Asnjë mosmarrëveshje e viteve 60. dhe 70. nuk mund të kuptohet pa kuptuar më parë sesi idealizmi amerikan u kthye kundër vetvetes," spjegonte Kissinger.

Ai vuri në dukje se pas një "periudhe poshtërimi", pasoi një "mishërim neokonservator" në periudhën e Reganit.

"Neokonservatorët në Amerikë këmbëngulin se misioni ynë i vërtetë nuk është të mbrojmë, as balancën e pushtetit, as aleatët tanë, por të përhapim demokracinë. Por si? Në vitet 1970, ata thanë se duhet të bëjmë presion moral. Në vitet 1980, ata tha se ne duhet të përdorim sanksione ekonomike. Dhe tani argumenton se duhet përdorur forca ushtarake dhe se parimet tradicionale të interesit kombëtar nuk janë vendimtare. Janë pikërisht këto besime që çojnë në shumë nga sfidat me të cilat përballet Amerika sot dhe e bëjnë debatin tonë të brendshëm jashtëzakonisht të vështirë”, spjegoi Kissinger.

Ai e klasifikoi veten si një "minorancë që beson se kryqëzatat shkaktuan shumë më tepër vuajtje sesa luftërat e kabinetit."

"Prandaj, kam më shumë simpati për politikat që synojnë një konceptim të gjerë të interesit kombëtar", përcaktoi Kissinger pikënisjen e tij doktrinare në pikëpamjet e tij për konfliktet në Ballkan dhe divergjenca nga "grupi neokonservator" dominues i atëhershëm që kërkonte pa kushte “ndërhyrjet humanitare” në platformën e “demokracisë së zgjerimit”.

​Kjo është arsyeja pse Kissinger ishte një kundërshtar i vendosur i formës dhe substancës së negociatave të Rambujesë, përfshirjes ushtarake të NATO-s, bombardimeve të Serbisë dhe ndarjes së dhunshme të Kosovës dhe Metohisë nga Serbia.

"E dini, duhet menduar se përdorimi i NATO-s për të ndarë një krahinë nga një vend me të cilin ne nuk jemi në luftë është një gjest i paprecedentë," tha Kissinger.

Henry Kissinger u profilizua shumë herët si një person që sfidon planet amerikane ndaj Kosovës, si diplomatike ashtu edhe ushtarake. Së pari, për origjinën e menjëhershme të luftës: vija zyrtare është se Jugosllavia përshpejtoi bombardimet e NATO-s kur refuzoi të nënshkruante "marrëveshjen e paqes" të pranuar nga fuqitë e mëdha të NATO dhe UÇK në Rambuje. Clinton e ka përshkruar vazhdimisht Rambujenë si një përpjekje të drejtë dhe humane për të negociuar një zgjidhje të pranueshme për të gjithë ata që janë të interesuar për paqen.

Rambuje ishte një provokim

Ja çfarë thotë Kissinger:

"Disa vendime fatale u morën në ato ditë tashmë të largëta të shkurtit, kur opsionet e tjera ishin ende të hapura. E para ishte kërkesa që 30.000 trupa të NATO-s të hynin në Jugosllavi, një vend me të cilin NATO nuk ishte në luftë, dhe të administronte një krahinë që kishte një rëndësi emocionale si burim i pavarësisë së Serbisë. E dyta ishte përdorimi i refuzimit të parashikueshëm si justifikim për fillimin e bombardimeve. Rambuje nuk ishte një negociatë – siç pretendohet shpesh – por një ultimatum”.

Më 28. qershor 1999. ai në gazetën britanike “Daily Telegraph” shkruante se “teksti i Rambujesë, i cili i bën thirrje Serbisë të pranojë vendosjen e trupave të NATO-s në të gjithë Jugosllavinë, ishte një provokim, një justifikim për fillimin e bombardimeve”.

"Rambuje nuk është një dokument që ndonjë serb i perëndishëm mund ta pranonte. Ishte një dokument i tmerrshëm diplomatik që nuk duhej të ishte paraqitur kurrë në një formë të tillë," tha Kissinger.

Tashmë më 6. janar 1999. kongresmeni i Kalifornisë, Randall Cunningham e gjykoi Rambujenë si një sipërmarrje shumë të pasuksesshme të politikës së jashtme, duke deklaruar se ai "përdor citate nga Larry Eagleberger dhe Henry Kissinger për të thënë se Rambuje ishte një politikë e jashtme e dështuar që në fillim".

"Slobodan Millosheviqi nuk është Hitleri por një bandit ballkanik. As Millosheviqi dhe asnjë lider tjetër ballkanik nuk është në gjendje të kërcënojë ekuilibrin global, siç pretendon Presidenti Clinton. Millosheviqi mban përgjegjësi të madhe për brutalitetin në Bosnje dhe unë e mbështeta fuqimisht përfshirjen amerikane atje. Por ndryshe nga Bosnja, Kosova është një luftë për territorin që serbët e konsiderojnë si të shenjtë kombëtar. Si rezultat, ka pasur pak, nëse ka, shenja të kundërshtimit në Beograd ndaj politikës së Millosheviqit për Kosovën. Marrëveshja e paqes e Rambujesë u refuzua nga serbët. si një prelud për pavarësinë e Kosovës. Ata gjithashtu e shohin praninë e trupave të NATO-s si një lloj pushtimi të huaj që Serbia i ka rezistuar historikisht, si dhe kundër perandorive osmane dhe austriake, Hitlerit dhe Stalinit. Edhe nëse ato bombardohen kapitullim, vështirë se mund të pritet që ata të jenë mbështetës të gatshëm të rezultatit".

Më 10. mars 1999. në Kongresin Amerikan, Kissinger kundërshtoi dërgimin e trupave amerikane në Kosovë si pjesë e forcës paqeruajtëse të NATO-s. Ato forca duhet të dërgohen për të monitoruar marrëveshjen e paqes, nëse nënshkruhet nga serbët dhe shqiptarët etnikë. Kissinger po fliste në Capitol Hill, ku u vendos një votim për dërgimin ose jo të ushtrisë dhe ishte atje me ftesë të liderëve republikanë që kundërshtojnë dërgimin e trupave amerikane në Kosovë. Në takimin e mëngjesit, Kissinger e bëri të qartë se ishte dakord me ta.

"Për meritë, nuk e kam favorizuar vendosjen e trupave amerikane në Kosovë. Duhet të kem parasysh edhe ndikimin në negociata. Është një fazë pak e vonuar dhe..."

Më vonë Kissinger përdori fjalë edhe më të ashpra gjatë një seance dëgjimore para deputetëve me temën në shkuarjen e trupave amerikane në Kosovë.

Kissinger tha se forca të tilla të NATO-s tejkalojnë qëllimin e mandatit të saj në Evropë.

"Unë gjithashtu mbrojta ndalimin e hershëm të ndërhyrjes serbe në Bosnje. Kjo nuk është e nevojshme për forcat tokësore amerikane, kështu që besoj se futja e forcave tokësore amerikane dhe forcave ushtarake të NATO-s për këtë qëllim është zgjerimi i parë i paprecedentë i juridiksionit të NATO shkelje e jashtëzakonshme e ligjit ndërkombëtar dhe një precedent i rrezikshëm për Amerikën”, tha Kissinger.

Madeleine Albright i kërkoi Kongresit të shtyjë votimin, duke thënë se palët ndërluftuese po përgatiteshin të rifillonin bisedimet e paqes.

Nesër vazhdimi i fejtonit "Henry Kissinger, Amerika dhe Kosova"