Gërxhaliu: Diaspora bën shumë më tepër për Kosovën sesa Kosova për diasporën

Safet Grdžaljiu
Burim: Kosovo Online

Ish-kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Safet Gërxhaliu, thotë për Kosovo online se diaspora është një nga faktorët kyç të stabilitetit politik dhe social në Kosovë dhe se ajo nuk duhet parë vetëm nga aspekti financiar. Nga ana tjetër, ai shton se shumë më tepër po bëhet për politizimin dhe ndarjen e diasporës sesa që diaspora të ketë zërin dhe vizionin e vet.

Ai thekson se së fundmi përparësitë më të mëdha për Kosovën janë sektori privat dhe diaspora, e cila, sipas tij, po bëjnë gjithçka për ta mbështetur Kosovën. Ai konsideron se një nga padrejtësitë më të mëdha është se shifra prej 1.300.000 eurosh të remitancave që kanë ardhur në Kosovë në vitin 2023 është e tepruar.

“Mendoj se është padrejtësia më e madhe kur diaspora jonë përfaqësohet, sepse përkrahja e diasporës për Kosovën është shumë më e madhe se buxheti që votohet në Kuvendin e Kosovës. Ka dy mënyra që diaspora i dërgon ato para. E para është financiare. Transaksionet përmes bankave dhe institucioneve tjera, dhe së dyti, ata shpenzojnë më së shumti kur janë në Kosovë se kontributi jozyrtar në diasporë është shumë më i lartë se ai zyrtar”, thekson Gërxhaliu.


Sipas vlerësimit të tij, diaspora është aktori kryesor në funksionimin e Kosovës, stabilitetit ekonomik, politik dhe social.

"Tani është gjenerata e tretë e diasporës së Kosovës. Vetëm në Zvicër sipas disa të dhënave janë rreth 400.000. Në Gjermani thuhet se janë më shumë se 350.000. Pra mund të themi se janë deri në 800- 900.000 vetëm në Evropë, por është një problem që nuk është diaspora klasike e viteve 70, ku kishte vetëm nga ata që bënin punë fizike. Gjenerata e tretë ka bërë një hap pozitiv”, kujton bashkëbiseduesi ynë.


Siç thotë ai, pjesëtarët e diasporës sot në Zvicër, Gjermani apo Austri bëjnë punë të shkëlqyera në banka, kompani sigurimesh etj. kështu që profili i diasporës ndryshon dhe arsimi bëhet prioritet, gjë që nuk ishte më parë.

“Diaspora nuk duhet parë vetëm nga aspekti financiar, ajo ka shumë më tepër vlerë se paraja: arsimi, kultura e punës, ata janë ambasadorët e Kosovës dhe në këtë kuptim mendoj se duhet të ketë një paketë masash lehtësuese që do të motivonin diasporën të investojë në prodhim, teknologji të re, arsim, t'i shtojë vlerën atyre parave, nga të cilat do të përfitonin qytetarët dhe Kosova dhe të gjithë të tjerët”, thotë Gërxhaliu.

Problemi, shton ai, është se diaspora bën shumë më tepër për Kosovën sesa Kosova për diasporën.

“Nga ana e institucioneve të Kosovës është duke u bërë shumë më tepër për të politizuar dhe përçarë diasporën, se sa për të siguruar që diaspora të ketë zërin dhe vizionin e vet. Mendoj se diaspora duhet ta ketë zërin e saj në Kuvend dhe në institucione të tjera, të cilat për momentin nuk i ka, por shpresoj që do të jetë”, thotë Gërxhaliu.


Kur liberalizimi i vizave është në horizont, ai thekson se kombinimi i përvojës së diasporës dhe dëshirës së të rinjve për të studiuar, mësuar, parë dhe analizuar Evropën nga këndvështrime të ndryshme jep një perspektivë të mirë, por paralajmëron se Evropa nuk është më ajo që ishte dikur.

“Vetë fakti që tre shtetet kryesore ishin në recesion, se vetëm në Gjermani keni rreth gjashtë milionë raste sociale... nuk është kjo dëshmi se gjërat nuk po shkojnë ashtu siç dëshironin dhe se në këtë kuptim një perspektivë e re do hapuni se ata që kanë para për të qëndruar atje ose për të bërë ndonjë kombinim për të investuar në Kosovë, por askush nuk duhet të ketë frikë nga liberalizimi, aq më tepër që ne si qeveri nuk duhet të harxhojmë kohë duke numëruar sa njerëz vijnë e shkojnë, por çfarë bëjmë që të mos ikin ata”, përfundon Gërxhaliu.