Gërxhaliu: Përderisa flasim për luftën në Kosovë, nga këtu do të ikin investitorët e huaj dhe qytetarët

Safet Grdžaliju
Burim: Kosovo Online

Në vend që të jemi rajon që do të tërheqë investime, ne i refuzojmë duke u marrë me politikë ditore në vend të perspektivës ekonomike, tha për Kosovo online ish-kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Safet Gërxhaliu duke komentuar deklaratat e kryeministrit Albin Kurti, i cili nga njëra anë fton investitorët e huaj, e nga ana tjetër flet për rrezikun e luftës në rajon.

Gërxhaliu thotë se i gjithë Ballkani Perëndimor është nën një “agjendë të errët të shtypit ditor politik” dhe shton se nuk është vetëm problem i Kosovës, por i Ballkanit Perëndimor në përgjithësi.

“Do të isha më i lumtur nëse do t'ju thoja sot se kemi një numër të madh të investitorëve të huaj që kanë ardhur në Kosovë, se kemi mundësi të rritjes së eksportit, por, thjesht, pak njerëz e kuptojnë se emëruesi i përbashkët i të gjitha problemeve në këto fusha, përfshirë edhe në Kosovë, është stabiliteti politik. Përderisa kemi këtë diskurs dhe këto deklarata, dhe përderisa nuk arrihet një zgjidhje ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, me siguri investitorët nuk do të vijnë këtu, do të ikin”, thotë bashkëbiseduesi ynë.

Nga ana tjetër, shton ai, vetë fakti që dialogu Beograd-Prishtinë nuk ka rezultatin e pritur dhe se Kosova është nën të ashtuquajturat masa evropiane, ndikon që imazhi i Kosovës të përkeqësohet shumë.


“Kur analizoni këto deklarata, sot do të ketë luftë, nesër do të ketë luftë, do të jetë kjo, do të jetë ajo, mendoj se kjo ndikon drejtpërdrejt, indirekt dhe periferikisht që investitorët e huaj thjesht të largohen nga këto zona dhe kryesisht nga Kosova. Kur të dëgjosh qeverinë, do të thonë se kemi pasur më shumë se 764 milionë investime të huaja, por problemi është se askush nuk do të thotë të vërtetën - se këto janë kryesisht investime nga diaspora jonë që kanë blerë apartamente apo pasuri të paluajtshme dhe nëse nuk ka rritje të prodhimit, nuk ka eksport që do të ishte i rëndësishëm. Prandaj, mendoj se dialogu ndërmjet Kosovës dhe Serbisë nuk ka alternativë, mendoj se të gjithë duhet ta dinë të vërtetën, sa më shpejt të bëhet dhe sa më shpejt të arrihet marrëveshja, aq më shpejt do të hapet një perspektivë e re”, thotë Gërxhaliu.

Ai vlerëson se në Kosovë mungon dialogu mes Qeverisë dhe opozitës, por se ka një hendek të madh ndërmjet nivelit më të lartë të qeverisjes dhe vetëqeverisjes lokale. Siç thotë ai, nuk ka asnjë pakt social që ka ekzistuar më parë, i cili në një farë mënyre i ka adresuar problemet dhe se duhet të kuptojmë “se dialogu nuk ka alternativë”.

“Ne flasim për dialog në zhargonin e brendshëm dhe të jashtëm. Në mes të gjithë këtyre akterëve relevantë në Kosovë, si dhe bashkëpunimi me vendet e Bashkimit Evropian, bashkëpunimi me SHBA-të... Marrëveshjet apo në një farë mënyre harmonizimi i disa masave është më se i nevojshëm, dhe fatkeqësisht nuk ka. gjë në Kosovë. Do të isha njeriu më i lumtur sot nëse do të mund të rendisja pesë investitorë të huaj që investuan vetëm nga pesë ose 10 milionë secili, që krijuan 20 ose 30 vende pune secili, dhe nuk ka një gjë të tillë. Ndaj, mendoj se duhet të kuptojmë se njeriu nuk e bën jetesën nga një agjendë politike, nga politizimi i çdo gjëje dhe gjithçkaje. Zhvillimi ekonomik nuk ka alternativë dhe thjesht duhet të jetë prioritet i të gjitha prioriteteve dhe kjo nuk do të ndodhë pa stabilitet politik”, konsideron Gërxhaliu.

I pyetur nëse deklaratat e tilla të kryeministrit Kurti prekin Serbinë dhe rajonin, ai vlerësoi se “lufta dhe dashuria kërkojnë dy“, dhe se diskursi i bisedave të tilla është bërë shumë i rrezikshëm.


“E shihni se si është situata tani në Bosnje dhe çfarë është situata në Mal të Zi, shihni se kemi zgjedhje edhe në Maqedoni dhe në këtë kontekst, mendoj se kjo mënyrë e të folurit ndërmjet Serbisë dhe Kosovës prek edhe shtetet tjera. Krahas kësaj, pikërisht për shkak të dialogëve apo bisedave të tilla që po zhvillohen, të mbushura me nacionalizëm, urrejtje dhe në një farë mënyre pa shpresë për njerëzit, Ballkani Perëndimor po zbrazet çdo ditë e më shumë. Kjo është ndoshta një nga arsyet kryesore pse ne jemi bërë vende për të ikur. E dyta është se njerëzit e kanë kuptuar se jeta nuk ka gjysmë të dytë, kështu që askush nuk do të jetë viktimë e askujt dhe e askujt tjetër. Prandaj, mendoj se dialogu duhet të jetë arma më e fortë për konvergjencën e interesave të përbashkëta, për të promovuar Ballkanin Perëndimor si rajon i së ardhmes”, vlerëson analisti nga Prishtina.

Ai kujton se ka shumë marrëveshje si procesi i Berlinit, marrëveshjet nga Vjena dhe Ohri, por se problemi është se zbatimi i atyre qëndrimeve në një farë mënyre e bën të vështirë për të jetuar më mirë në këto zona.

“Në këtë kontekst, mendoj se politikanët në këtë rajon duhet të kuptojnë një gjë, se Evropa kërkon të gjithë Ballkanin Perëndimor, jo shtete individuale. Dhe më pas lind pyetja se si do t'i presë Europa vendet e Ballkanit Perëndimor nëse do të kenë probleme të tilla mes tyre. Sa më shpejt të kuptojmë rëndësinë e zgjidhjes së këtyre problemeve, aq më shpejt do ta përshpejtojmë atë hap drejt afrimit, sepse në fund të fundit, fati i afrimit të Evropës nuk është në dorën e Evropës, por në duart tona, dhe për këtë duhet sakrificë, kërkon kompromis, kërkon punë dhe sundim të ligjit dhe drejtësisë”, thotë Gërxhaliu.