Da li je Venecijanska komisija adresa za rešavanje pitanja ZSO?

Venecijanska komisija
Izvor: Novosti, Tanjug, AP

Kosovski premijer Aljbin Kurti dao je nedavno predlog da izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak pošalje evropski nacrt ZSO na razmatranje Venecijanskoj komisiji, što je pokrenulo pitanje da li je to savetodavno telo Saveta Evrope mesto gde se treba odlučivati o formiranju ZSO. Sagovornici Kosovo onlajna smatraju da je predlog o slanju Nacrta statuta ZSO Venecijanskoj komisiji u cilju kupovine vremena, s obzirom da ona nema izvršnu vlast, ali i da bi ta komisija mogla da pruži konstruktivne predloge po pitanju ZSO.

Predlog Kurtija je na Kosovu od strane opozicije okarakterisan kao besmislen, dok je dobio podršku predsednika Skupštine Kosova Gljauka Konjufce i ministarke spoljnih poslova Donike Gervale.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da je definisanje spoljnih ciljeva posao predsednika i da se takva ideja mora prvo ispitati, a zatim odlučiti kako će se postupiti.

Na predlog Kurtija reagovala je i Evropska unija. Naime, portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno u okviru sporazuma iz 2013. i 2015. godine o osnivanju Zajednice srpskih opština, i da Priština treba da prestane sa kašnjenjem u ispunjavanju obaveza oko njenog formiranja.

Sagovornici Kosovo onlajna smatraju da Kurti “političkom gimnastikom” kupuje vreme do formiranja ZSO, te da su različiti predlozi koje daje od početkaa ove godine za unutrušnju upotrebu, kako bi se pokazao kao “konstruktivan lider”, kao i da je predlog nepotreban, jer je Venecijanska komisija telo kaje daje savetovana mišljenja koja formalno-pravno nisu obavezujuća.

Ipak, mišljenje Venecijanske komisije, kao tela koje se bavi zaštitom manjisnkih i ljudskih prava, je dobrodošlo jer može garantovati zaštitu prava Srba na Kosovu.

Pravnik Milan Antonijević mišljenja je da Venecijanska komisija može dati konstruktivne komentare po pitanju Nacrta ZSO, a da bi Srbija ocenom te komisije dobila garanciju da će manjinska i ljudska prava Srba na Kosovu biti zaštićena od strane Saveta Evrope.

Antonijević je objasnio da nacrt ZSO toj komisiji mogu da upute samo države članice Saveta Evrope, potom i EU.

"Za početak postavljam pravno i formalno pitanje: Ko može dostaviti Venecijanskoj komisiji ovaj dokument? To su države članice Saveta Evrope, potom i EU. Stoga, ako evropski pregovarači ocene da je potrebno da se Venecijanska komisija izjašnjava o ovom dokumentu, oni to mogu učiniti, to može učiniti pretpostavljam i Srbija i na taj način možemo započeti tu proceduru", izjavio je Antonijević za Kosovo onlajn.

Antonijević je ocenio da Venecijanska komisija može biti dobro telo za konsultaciju po pitanju ZSO, čime bi svi dobili neutralnog arbitra.

"Zbog nagomilanog znanja unutar Saveta Evrope upravo o manjinskim pravima, autonomijama, i svim pitanjima koje sve nas tište, Venecijanska komija je dobro telo, može biti konsultovana kao po pitanju našeg Ustava koji smo menjali pre nekoliko godina, kada smo pratili te preporuke i dobili smo konstruktivan odnos i osvrt na ono što smo kao zemlja poslali. Veoma slično se može desiti i sa Statutom ZSO, da dobijemo konstruktivne komentare i da imamo neutralnog arbitra, jer je veoma teško sedeti u Beogradu i pisati Statut ili bilo gde u regionu, a da imamo zaštitu objektivnosti kakvu ima Venecijanska komisija", dodaje Antonijević.

Ističe da je Kurti verovatno taj predlog dao kako bi se približio institucijama Saveta Evrope, kao i zbog pažnje domaće javnosti, ali, navodi, na međunarodnom planu jedino Srbija ili EU, kao oni koji imaju jasne odnose sa Savetom Evrope, mogu računati na njihovu pomoć.

Veruje da mišljenje Venecijanske komisje o Nacrtu statuta ZSO može biti temeljno, i da se na osnovu toga može napraviti funkcionalan statut, izmeniti odredbe za koje se smatra da ne garantuju dovoljan nivo autonomije ili manjinske zaštite.

"Govorimo o instituciji koja se bavi upravo zaštitom manjinskih i ljudskih prava, te ono što možemo očekivati u preporukama Venecijanske komisije nije smanjivanje manjinskih prava, već naprotiv povećanje stepena autonomije i zaštite manjinskih prava, davanjem mehanizama koji mogu biti dugoročno održivi", dodaje Antonijević.

Ističe da se zbog pozicije u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu što pre mora ući u konkretne dogovore, i da Priština mora da se suoči sa tim da mora srpskoj zajednici na Kosovu da pruži stepen autonomije.

"Govorimo o jako malom delu teritorije Kosova i malom broju ljudi koji su, pored svih izazova i incidenata odlučili da žive na Kosovu, i zbog kojih sve to treba raditi. Mislim da to razume i Venecijanska komisija i Savet Evrope, kao i EU i naša država, i upravo zbog toga treba što pre ući u konkretne dogovore, da imamo i Statut na stolu i da se prištinske vlasti suoče sa time da moraju jedan stepen ozbiljne autonomije dati Srbima na Kosovu", zaključuje Antonijević.

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić istakla je da je u nadležnosti Venecijanske komisije da pruži savetodavno mišljenje, tako da bi o Nacrtu statuta ZSO ipak na kraju odlučio Ustavni sud Kosova, kao i da su kosovski zvaničnici od početka ove godine menjali predloge o načinu formiranja ZSO u cilju kupovine vremena.

Andrić Rakić je istakla za Kosovo onlajn da kosovski lideri pokušavaju da pronađu aternativu Nacrtu ZSO, ali do sada bezuspešno, čak i sa negativnim posledicama.

"Od početka godine kada su kosovski lideri poslali dva različita pisma Savetu Evrope, videlo se da se kupuje vreme i da se na neki način trguje sa načinom sa kojim bi ZSO mogla da se formira, pa su tu osmišljavali različite alternative onome što je dogovoreno, neke od tih alternativa su pokušali da legitimizuju javnosti neki od evropskih timtenkova, nije bilo uspešno, naprotiv čini se je imao dosta negativan efekat na aspiracije Kosova da se pridruži Savetu Evrope. Predlog sa Venecijanskom komisijom je nastavak te logike", naglašava Andrić Rakić. 

Ona smatra da je reč o kupovini vremena, kao i da ni sami kosovski lideri ne veruju da će njihovi predlozi proći u međunarodnim instancama.

"Definitivno se radi o kupovini vremena, ako nešto od tih predloga prođe njima je to super, ali ne verujem da i sami misle da tu ima prostora, jednostvano žele da deluju da su spremni na razgovore i da su konstruktivni, to je manje - više poruka koju Kurti od početka dijaloga šalje. Ali on ne radi ono na šta se obavezao, jer svi predlozi koji su naknadno došli su trebali od strane Kosova da budu predloženi i pre nego što je EU došla do toga da mora sama da napravi Statut ZSO", ističe Andrić Rakić.

S obzirom da predlozi Kurtija nemaju prođu kod političkog Zapada, Andrić Rakić smatra da su oni za unutrušnju upotrebu.

"Ti postupci ne utiču dobro na to kako će Kosovo biti predstavljeno stranim akterima, posebno na Zapadu oni ne nailaze na dobar odziv, ali pretpostavljam da je svrha tih predloga unutrašnja, da se signalizira javnosti da Kosovo pokušava nešto da učini, ali da je međunarodna zajednica ta koja ne sluša dovoljno, koja nije spremna na kompromis i da on na taj način naravno brani Kosovo od najgorih scenarija, a to je sprovođenje ZSO na način na koji je ona dogovorena", dodaje Andrić Rakić.

Odgovor EU na predlog Kurtija da uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno u okviru sporazuma iz 2013. i 2015. o osnivanju ZSO, Andrić Rakić smatra konačnim.

"EU ima jasnu istoriju pregovora iza kojih su stali Makron, Šolc i Meloni, pogaziti to delovalo bi neozbiljno, i na kraju zašto bi to uradili", upitala je ona.

Naglasila je da Venecijanska komisija daje savetodavna mišljenja, pa bi konačna odluka o ustavnosti Nacrta ZSO ipak bila na Ustavnom sudu Kosova.

"Venecijanska komisija bi mogla da kaže šta treba da se poboljša, ona nema izvršnu vlast u tom smislu, pa bi to pitanje i dalje bilo na Ustavnom sudu Kosova, tako da je taj korak besmislen", zaključila je Andrić Rakić.

Kosovo računa da bi Venecijanska komisija po pitanju ZSO dala mišljenje da neke stvari iz nacrta nisu u skladu sa nekim principima i kosovskim ustavom.

"U Evropi ima mnogo većih autonomija nego što je predviđeno ZSO, tako da i to ne pije vodu. Ali ako već znaju ili očekuju da će to biti odbijeno kao predlog, slika koju se nadaju da projektuju je da oni nešto predlažu, ali da EU ne želi da čuje njihove argumente", istakla je Andrić Rakić.

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazlum Baraljiu smatra da nema potrebe za slanjem Nacrta statuta Zajednice srpskih opština Venecijanskoj komisji, i da će ZSO kao i Briselski i Ohridski sporazum ostati samo "mrtvo slovo na papiru".

Baraljiu ističe za Kosovo onlajn da nesprovođenjem sporazuma Beograd i Priština kupuju vreme.

"Očigledno je da Zajednicu ne žele ni Beograd ni Priština. I Beograd i Priština imaju potrebu da kupuju vreme, pogotovu posle evropskih izbora, gde vidimo da su desnica i levica pokazali rast, dakle biće uticajni u Evropskom parlamentu kao političke snage", ističe Baraljiu.

Dodaje da nema potrebe slati nacrt statuta ZSO Venecijanskoj komisiji na ocenu, već da je neophodno da Kosovo i Srbija po tom pitanju odgovore potvrdno ili odrično. Ipak, kaže Baraljiu, kosovske vlasti u vezi sa ZSO nisu bile dosledne svojim stavovima.

"Venecijanska komisija jeste prestižna, ali ne mislim da joj treba nešto poslati. Potrebno je reći da ili ne, a Kosovu Asocijacija ne odgovara jer ima ingerencije države, kao i minimizacije države. Predstavnici Vlade Kosova su u tom smislu neodrživi, jer su različito predlagali i delovali. Jednom su rekli da se to potpiše u sklopu Briselskog i Ohridskog sporazuma, pa to nije išlo, stav kosovske vlade i Kosova se nije usaglasio sa EU i sa Beogradom, tako da je pitanje Asocijacije i Briselskog i Ohridskog sporazuma mrtvo slovo na papiru", navodi Baraljiu.

Na pitanje da li predlog kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se Nacrt ZSO uputi Venecijanskoj komisiji znači da on ne veruje Ustavnom sudu Kosova, Baraljiu navodi da Kurti nije jedini koji ne veruje toj instituciji, ali da je glavni problem Kurtijeva "politička gimnastika".

"Nema šta Kurti da veruje ili ne Ustavnom sudu, taj sud se pokazao kao fluidan, dosta je slučajeva da je Ustavni sud o istim pitanjima donosio različite zaključke. Ima i drugih koji Ustavnom sudu ne veruju dovoljno, ali to nije pitanje, već da Kurti pravi političke gimnastike koje su nedovoljno čvrste u stavomima. Prvo govori jedno, pa drugo, rekao je čak i da za jednu noć može da pripremi Nacrt statuta Zajednice, to se ne može uraditi za jednu noć, pogotovu ne od jednog inženjera elektrotehnike", naglašava Baraljiu.