Ibiši: Akcije policije opravdane, potrebna bolja saradnja sa pravosudnim institucijama

Nuredin Ibiši
Izvor: Ekonomia Online

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši ocenio je da su akcije koje je preduzela Kosovska policija nakon više ubistava na Kosovu, primerene i preduzete na vreme ali da je potrebna bolja saradnja sa pravosudnim organima, prenosi Ekonomija onlajn.

Ibiši kaže da će policija ubuduće morati da radi na preduzimanju preventivnih mera kako ne bi dolazilo do ovakvih slučajeva.

“Mislim da je policija na vreme preduzela akcije s obzirom na nedavna ubistva i povređivanja građana na javnim mestima. To pokazuje da se nešto mora da se preduzme, počevši od racija, pa do pojačanih kontrola kako bi se smanjio trend ovakvih slučajeva”, rekao je Ibiši.

Prema njegovim rečima potrebna je bolja saradnja između policije, tužilaštva i pravosuđa jer policija troši dosta vremena kako bi uhapsila osumnjičene a da za njih onda nema hitne sudske mere. To po njegovim rečima stvara probleme policiji jer ljudi koji ne izdržavaju zaslužene kazne nastavljaju da čine krivična dela.

“Ne bih smeo da krivim pravosuđe, tužilaštvo ili u ovom slučaju sudove, ali realnost je da policija troši mnogo vremena i energije dok ne uhapsi osobu koja ima krivični dosije a kada stigne kod sudije nema izricanja hitnih mera. To onda stvara problem policiji jer ista osoba nastavlja sa krivičnim delima. Iz tog razloga smatram da treba ostvariti saradnju između istražnih institucija policije, ali i tužilaštva i pravosuđa kako bi sistem funkcionisao", rekao je on.

Kosovska policija od 8. avgusta sprovodi operativni plan širom Kosova koji ima za cilj održavanje reda i javne bezbednosti.

Kako se navodi u saopštenju policije, tokom pet dana (od 8. do 12. avgusta 2023. godine) provereno je 12.038 automobila i 229 objekata, uhapšene su 72 osobe, od kojih 24 sa sudskim nalozima i oduzeto je 34 komada oružja.