Imaju li srpske bebe pravo na život ili ih čeka banjalučki scenario

kiseonik
Izvor: Reporteri

Nakon sukoba koji su se dogodili u Banjskoj, Kosovska policija nekoliko dana je blokirala puteve ka tom području što je dodatno ugrozilo život srpskog stanovništva, naročito kada je u pitanju snabdevanje lekovima, piše Politika.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek potvrdio je da se ota ustanova nalazi u katastrofalnoj poziciji, jer joj polako ponestaje sve više preko potrebnih lekova kao i boca kiseonika.

Nažalost, ta alarmanta situacija podseća na banjalučki scenario kada je 1992. godine 12 beba preminulo usled nedostatka kiseonika čemu su kumovale hrvatske i muslimanske vojne snage, koje su blokirale sve puteve ka tom području.

Tadašnji "moćnici" osudili su 12 beba na smrt, navodi se u tekstu Politike.

Dali su im da se rode, ali ne i da mirno žive. Kao na Kosovu.

Smrt beba, kao i sve veća nestašica osnovnih životnih potrepština, bile su razlog za veliku vojnu operaciju "Koridor".

Ta istorijska pobeda Vojske Republike Srpske nazvana je "Koridor života" kojim je zapadni deo Srpske i Republike Srpske Krajine spojen sa istočnim delom Republike Srpske i sa Srbijom, to jest SR Jugoslavijom.

Da krajnje uznemirujuća situacija na Kosovu podseća na Banjaluku potvrdio je i sam Elek.

Uprkos brojnim deklaracijama o ljudskim pravima, Sporazumu o slobodi kretanja 2011. godine i CEFTA sporazumu, u realnosti, narod na Kosmetu ne uživa ni minimum osnovnih  ljudska prava, ukazuje se u tekstu.

"I nama ponestaje kiseonika. Znate da je tada zbog nedostatka kiseonika umrlo 12 tek rođenih beba. Uz to kiseonik je preko potreban i za ostale pacijente i komplikovane operacije koje sprovodimo", rekao je nedavno Elek.

Kako je naveo, KBC Kosovska Mitrovica od 2021. godine, kada je odbijena poslednja javna nabavka, nema kontinuirano snabdevanje neophodnim lekovima. Pravo na lečenje je neotuđivo pravo svakog čoveka, osim, izgleda, ako si Srbin sa Kosova.

Nadajmo se da će zločin koji se dogodio u Banjaluci na Kosovu biti izbegnut, zaključuje se u tekstu u Politike.