Istorijske radionice u školama na temu srpskog srednjeg veka i Nemanjića

Dom kulture „Gračanica“ i Narodni muzej Srbije u osnovnim i srednjim školama u Osojanu, Goraždevcu, Orahovcu i Velikoj Hoči, organizovaće seriju istorijskih radionica, predavanja i razgovora na temu srpskog srednjeg veka i Nemanjića.

U saopštenju Doma kulture "Gračanica" navodi se da će kustosi Narodnog muzeja Srbije kroz predavanja i ilustracije na projektoru, fotografijama i replikama predmeta koji se nalaze u muzeju vratiti učenike u srednji vek koji se smatra najslavnijim periodom u srpskoj istoriji.

Tokom trajanja radionica učenici će dobiti odgovore na neka od pitanja: Kako su ljudi u srednjem veku živeli? Kakvi su bili srednjovekovni kostimi? Na koji način se spremala hrana? Koje su se biljke koristile u srednjovekovnoj ishrani? Kako su izgledale zabave u srednjovekovnoj Srbiji? Ko su bile zvanice? Šta se nalazilo na trpezi? Ko je uveseljavao goste? Šta su nam ostavili za sobom? Kako je funkcionisao državni aparat?.

Predavanja, razgovore i radionice vodiće kustosi Narodnog muzeja Srbije Dena Babajić, Jana Matić i Dušan Radovanović.

Dom kulture „Gračanica“ i Narodni muzej Srbije seriju istorijskih radionica, predavanja i razgovora organizuju u okviru projekta „Istorija u kriznom području – osetljivost i viđenje drugog“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.