Izveštaj Hjuman rajts voč Kosovu: Tenzije na severu, zastrašivanje novinara i ubijanje žena

Human Rights Watch
Izvor: Reporteri

Tenzije na severu Kosova, pretnje i zastrašivanje novinara, ubistva žena od strane njihovih muževa i diskriminacija LGBT zajednice neke su od tema koje organizacija "Hjuman rajts voč" (HRV) spominje u izveštaju o Kosovu za 2022. godinu, prenosi Reporteri.

U izveštaju Hjuman rajts voča, koji je objavljen danas, govori se o stanju ljudskih prava 2022. godine u 100 zemalja sveta-

Što se tiče Kosova, izveštaj se bavi i pitanjem zastrašivanja i napada na novinare i kako je rečeno, slabe reakcije državnih organa.

Kako se navodi u izveštaju, Udruženje novinara Kosova je u periodu od januara do avgusta 2022. godine zabeležilo 22 slučaja napada, četiri više nego 2021. godine.

“Organizacija je je izvestila da se u većini slučajeva novinari suočavaju s uznemiravanjem, pretnjama i zastrašivanjem na društvenim mrežama”, navodi se u izvještaju HRV.

Između ostalog se pominje i način obraćanja novinarima supruga predsednice Kosova Prindona Sadriua , koji je inače visoki zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Kosova, kao i šefa kabineta premijera Kosova Ljuana Dalipija.

U februaru je Sadriu na Fejsbuku novinare i medije na Kosovu označio kao "udruženi zločinački poduhvat". Dok je u martu šef kabineta kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Ljuan Dalipi, u objavi na Fejsbuku povezao kosovske medije sa "kriminalnim poslovima" i pozvao građane da ih bojkotuju.

"Takve izjave rizikuju potkopavanje poverenja javnosti u medije i stvaranje neprijateljskog okruženja za novinare", rekla je agencija HRV.

U izveštaju se pominje i 310 deportovanja na Kosovo, većinom iz Nemačke, među kojima je bilo 38 dece, šest Roma, 13 Aškalija i drugih etničkih grupa.

Izveštaj HRV se takođe fokusira i na nasilje nad ženama na Kosovu, pominjući slučaj silovanja 11-godišnje devojčice u Prištini od strane pet muškaraca, kao i na brojna ubistva žena od strane njihovih muževa.

"Žrtve porodičnog nasilja i dalje se suočavaju sa preprekama za zaštitu, uključujući neka krivična gonjenja i propust sudija da izdaju zabranu prilaska nasilnicima, kao i smanjene kazne u slučajevima ubistava žena od strane njihovih muževa, navodi Mreža žena Kosova", navodi se u izveštaju.

Hjuman rajts voč takođe izveštava i o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, i ukazuje da je Centar za ravnopravnost i slobodu homoseksualne zajednice (LGBT+) na Kosovu registrovao pet slučajeva pretnji i napada na zajednicu, od kojih su četiri povezana sa nasiljem članova porodice ili partnera prema transrodnim osobama.