Kurti: Dualno obrazovanje dostupno u 12 različtih profila u više od 20 škola širom Kosova

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia online

Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija (MPNTI) Kosova organizovalo je kampanju "Dualno učenje: Mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih", a kosovski premijer Aljbin Kurti, tim povodom, naveo je da je dualno obrazovanje dostupno u 12 različitih profila i da se razvija u 21 školi u 14 opština na Kosovu, prenosi Ekonomija online.

Kurti je istakao da ovaj model obrazovanja omogućava mladima da lakše dođu do posla i time doprinesu ekonomskom napretku i razvoju Kosova.

"Naša mlada populacija je jedno od naših najvećih bogatstava. Živimo u vremenu neviđenih promena. Ovaj razvoj zahteva kvalifikovanu radnu snagu, a upravo stručno osposobljavanje i obrazovanje postaju od suštinskog značaja za društveno blagostanje. Neophodno je da se osvrnemo na ekonomska kretanja na Kosovu. Poreski prihodi su povećani za 47 odsto. Direktne strane investicije su se udvostručile. Naš privredni rast u 2022. godini bio je 5,2 odsto, ovu godinu možemo zatvoriti sa rastom od 3,8 odsto. U oktobru je inflacija iznosila 3,3 odsto, što je najniže na Balkanskom poluostrvu. Ova kampanja je poziv da se prepozna dualno obrazovanje, dualni sistem znači i siguran posao, a ne samo obuku. Posvećeni smo osnaživanju naše omladine. Dualni sistem je ekonomski koristan za pojedinca i državu, moramo od dualnog sistema napraviti društvenu vrednost", poručio je Kurti.

Ambasador Nemačke Jern Rohde rekao je da njegova zemlja od 2017. godine subvencioniše na Kosovu sektor dualnog obrazovanja kako bi unapredio i omogućio što većem broju mladih ljudi da nađu poslove.

"Nemačka i Kosovo dele dugu istoriju u sektoru obrazovanja. Prioritet je bio prilagođavanje mladih na tržištu rada. Treba biti ponosan i oni treba da imaju pristojnu platu. Kvalitetno obrazovanje će osigurati prosperitet i budućnost", rekao je Rode.

Ministarka obrazovanja Arberie Nagavci rekla je da je dualno obrazovanje prioritet za njen resor, ističući da do sada više od 900 učenika prati dualno obrazovanje u 12 različitih profila.

"Obrazovanje i stručna obuka pružaju rešenja i pravac mnogim ekonomijama u svetu. Kosovo ide u korak sa razvijenim zemljama. Dualno obrazovanje se bolje prilagođava aktuelnom vremenu i razvoju, razvijajući naše učenike u mnogim pravcima", kazala je Nagavci.