Od danas i u KBC Kosovska Mitrovica neonatološki skrining za spinalnu mišićnu atrofiju

Bolnica Kosovska Mitrovica 1
Izvor: Kosovo Online

Od danas u svim porodilištima u Srbiji, uključujući i porodilište u KBC Kosovska Mitrovica, uvodi se obavezni neonatološki skrining za spinalnu mišićnu atrofiju.

Kako je saopšteno iz KBC Kosovka Mitrovica, skrining će biti besplatan, a radiće se na Biološkom fakultetu u Beogradu - centar za humanu molekularnu genetiku.

Spinalna mišićna atrofija, kako je navedeno u saopštenju, individualna je i dosta različita od deteta do deteta.

"Kada se terapija primeni pre ispoljavanja simptoma očekue se da to dete živi apsolutno normalno i da se razvija na isti način kao bilo koje zdravo dete. Rana dijagnostika SMA je od neprocenive vrednosti jer vreme između pojave prvih simptoma i krajnjeg postavljanja dijagnoze se zove dijagnostičko kašnjenje", navodi se u saopštenju.

Dijagnostičko kašnjenje kod dece sa tipom 1 iznosi više od šest nedelja, ukazuje se i dodaje da deluje da to nije mnogo vremena, ali da se zapravo za to vreme desi mnogo toga.

"Kod tog deteta je za tih šest nedelja potpuno odumrlo više od 95 odsto nervnih ćelija, nažalost nepovratno.To dete je trajno izgubilo bilo kakvu mogućnost da više ikada samostalno sedi i diše. Ta deca će i sa terapijom vrlo teško živeti", pojašnjava načelnik službe za promociju zdravlja KBC Kosovska Mitrovica Gordana Savić.

Međutim, kako ističe Savić, spasa ima, ukoliko dete dobije terapiju pre ispoljavanja simptoma.

"To znači da su ti motorni neuroni i nervne ćelije i dalje očuvane i nisu odumrle. Onog momenta kada nervne ćelije počinu da odumiru, taj proces ne može da se vrati unazad - ono što je izgubljeno, izgubljeno je trajno, može samo da se zastavi odumiranje onih koji nisu", dodaje.

Ukazuje da su iz tih razloga benefiti testa ogromni, a to je normalan život naspram komplikacija sa teškim
ishodima.