Princ Filip Karađorđević i princeza Danica pričestili se u Dečanima

Princ Filip i Princeza Danica u Dečanima
Izvor: Facebook

Princ Filip Karađorđević i princeza Danica sa sinom Stefanom, u okviru višednevne posete Kosovu, dva dana su boravili u manastiru Visoki Dečani, gde su prisustvovali subotnjem bdenju i današnjoj nedeljnoj liturgiji, na kojoj su se i pričestili.

Kako je na Fejsbuku objavio iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, Karađorđevići su se tokom posete poklonili i moštima Sv. Kralja Stefana Dečanskog.

"Takođe su se upoznali sa bogatom istorijom manastira Visoki Dečani, u kome se posebno čuva uspomena na pradedu princa Filipa, kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljicu Mariju, koji su 1924. godine prilikom ustolličenja patrijarha srpskog Dimitrija boravili u manastiru Visoki Dečani i koji se pamte i poštuju kao dobrotvori dečanske lavre", istakao je Janjić.

Kako je dodao, princ Filip i princeza Danica u Dečanima su mogli da vide kivot Sv. Kralja koji je manastiru poklonio knez Aleksandar Krađorđević 1848. godine, zavetne sveće kneginje Milice, dve kožne fotelje sa inicijalima kralja Aleksandra i kraljice Marije, kao i njihove portrete u velikoj trpezariji manastira. 

"U dečanskom hramu princ Filip sa porodicom mogao je da vidi jedini sačuvani srednjovekovni tron srpskih vladara u kome je zadnji kralj koji je u njemu sedeo bio njegov pradeda kralj Aleksandar. Prinčevski par se upisao u knjigu utisaka manastira uz stihove Kralja Nikole Petrovića, kojeg je princ Filip potomak: 'Onamo, namo za brda ona kazuju da je zeleni gaj pod kim se dižu Dečani sveti, molitva u njih prisvaja raj'", navodi se u objavi Janjića.

Princ Filip i princeza Danica poklonili su biblioteci manastira Visoki Dečani kopiju dokumenta, kojim je dosadašnji nasledni princ Petar ustupio nasledno pravo svom mlađem bratu.

"Karađorđevići su se upoznali sa životom manastira, našom ekonomijom, a više posetilaca manastira poželelo je da se slika sa članovima kraljevske porodice. Poseta manastiru Visoki Dečani princa Filipa, princeze Danice i princa Stefana predstavlja veliku čast i ukrepljenje jer je kraljevska porodica Karađorđevića istorijski vezana za ovaj manastir i uživa veliko poštovanje među našim narodom", poručio je Janjić.

Prethodnih dana prinčevski par sa sinom Stefanom posetio je manastir Gračanicu, gde ih je srdačno dočekao Episkop raško-prizrenski Teodosije, zatim grad Prizren, njegove svetinje, Bogosloviju Sv. Kirila i Metodija kao i manastir Svete Arhangele, gde su bili gosti igumana arhimandrita Mihaila.

"Takođe su obišli i naš narod u Goraždevcu, gde su radosno dočekani", poručio je Janjić.