Rakočević: Kosovski dodatak za podršku svim novinarima srpskih medija na KiM

Rakočević
Izvor: UNS

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević izjavio je da je medijska zajednica na Кosovu najzdraviji deo društva, ali da dok sa jedne strane postoje ljudi sa malim i sigurnim platama, sa druge su oni koji ne znaju da li će sledećeg meseca imati primanja. On je to rekao nakon obilaska zaposlenih u "RTV Gračanica" koji su jutros započeli štrajk glađu, saopštio je UNS.

Članovi Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Javnog preduzeća "Mreža Most" - "TV Most" u Zvečanu i "RTV Gračanica" u Gračanici ovim činom, kako su rekli, žele da skrenu pažnju javnosti na egzistencijalnu ugroženost sa kojom se suočavaju i istakli su da neće odustati od štrajka dok im se ne ispune zahtevi.

Rakočević je istakao da desetine menadžera pišu projekte i tako preživljavaju, ne znajući hoće li se njihov medij ugasiti i hoće li njihovi zaposlani imati minimalna primanja. Kako se navodi slučaj "RTV Gračanica" nije takav - u ovom trenutku 22 zaposlena traži ispunjenje obećanog kosovskog dodatka.

"Drugo, u ovoj medijskoj kući je premali broj novinara. Ne mogu četiri novinara pokrivati zahteve televizije, radija i sajta. Tehnički, postoje ogromni problemi. Sve se to nagomilalo u zahtev koji je sada rezultirao štrajkom glađu", rekao je Rakočević.

Posebno je naglasio da štrajk glađu nije dobar, smatrajući da niko ne treba da dovodi svoje zdravlje u opasnost, uskraćujući sebi osnovne životne potrebe, kako bi ukazao na problem. Dodao je da kosovski dodatak može biti važan u pružanju podrške svim medijima. 

"Mi ne možemo odvajati ljude po određenom sistemu i reći 'vi ste zaslužili kosovski dodatak, pa ćete ga dobiti, a vi niste'. Kosovski dodatak bi trebalo da podrazumeva i više novca za projekte medijima na Kosovu i Metohiji, odnosno, da znači stabilnost za medijskog profesionalca, bez obzira u kom sistemu radi i kojoj firmi pripada", zaključio je Rakočević.

Ranije danas, članovi sindikalne organizacije  naveli su u saopštenju da je njihov zahtev povećanje plata i dobijanje kosovskog dodatka. Istakli su da im nakon mnogih bezuspešnih razgovora, obećanja i pokušaja da razgovorom dođu do rešenja, ništa drugo ne preostaje, osim štrajka glađu.