Šalja: Podržavamo zahteve rudara, treba ih ispuniti

Ferat Šalja
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik skupštinskog Odbora za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu Ferat Šalja izjavio je za RTK da su zahtevi rudara "Trepče jug" jasni i legitimni i da ih treba ispuniti.

"Podržavamo zahteve rudara, jer su to prirodni, izvodljivi zahtevi;  sindikalni i društveni, zahtevi koji ni pod kojim uslovima ne štete budžetu ili institucijama zemlje", rekao je Šalja i dodao da je predloženo da se i na plenarnoj sednici parlamenta razgovara o situaciji u "Trepči jug".

On je ocenio da vlast ne mari za štrajkače, budući da je preduzeće blokirano već osam dana, dodajući da štrajkuje 700 rudara, a ne, kako je do sada rečeno, njih 200, jer, kako je pojasnio i ostatak preduzeća je van funkcije.

Prema njegovim rečima, štrajku su se pridružili i rudari rudnika u Kišnici i Artani.

"Nema veće sabotaže od pretnji radnicima, od kršenja zakona o štrajku. Nema veće sabotaže od otpuštanja štrajkača, što su pitanja su regulisana međunarodnim konvencijama. Nema veće sabotaže od odlaganja plata. Niti od trogodišnjeg mandata v.d. direktora. Nema veće sabotaže nego štrajkovati osam dana i ne kontaktirati ih na institucionalni način", rekao je Šalja.