Savić: Neonatološki skrining veoma važan, sprovodimo ga po odluci Vlade Srbije

Dr Gordana Savić
Izvor: Kosovo Online

Načelnica službe za promociju zdravlja u KBC Kosovska Mitrovica Gordana Savić potvrdila je za Kosovo onlajn da je na osnovu odluke Vlade Srbije da se u svim porodilištima u Srbiji od danas uvodi obavezan neonatološki skrining za spinalnu mišićnu atrofiju, sa tim počelo i u bolnici u Severnoj Mitrovici.

Savić ističe da se do sada u porodilištu KBC Kosovska Mitrovica radio metabolički skrinig koji je bio obavezan, ali od danas sve zdravstvene ustanove, koje su u sistemu zdravstva Republike Srbije, uvode neonatološki skrining za mišićnu atrofiju.

Savić objašnjava da spinalna mišićna atrofija zadaje velike probleme, pa je skrining veoma bitan kod ove vrste oboljenja koja se javlja usled genetičkih promena.

"Spinalna mišićna atrofija se razlikuje od tipa do tipa, i individualana je od deteta do deteta, ali ono što je bitno, ti prvi sati dijagnostikovanja, je nešto što je najbitnije u tim trenucima, da se uključi adekvatna terapija i da to dete, nastavi da živi, da se razvija, kao i sva druga zdrava deca", navela je Savić za Kosovo onlajn.

Uzorci skrininga, kako kaže Savić, radiće se na Biološkom fakultetu u Beogradu, tačnije u Centru za molekularnu humanu genetiku.

Takođe, Savić je zahvalila dr Milošu Barkušaninu koji je pomogao da sve ovo zaživi.