Severna Mitrovica: Održana humanitarna revija za obnovu manastira Devič

Humanitarna modna revija za obnovu manastira Devič
Izvor: Kosovo Online

Ekonomski i Umetnički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, održali su humanitarnu reviju za maturante širom Kosova, sa ciljem da se maturske haljine licitiraju, a sav novčani prihod preusmeri za obnovu manastira Devič.

Ova humanitarna akcija dolazi u okviru Zelene nedelje, a cilj je bio da se pozovu maturanti srednjih škola širom Kosova, kako bi se prikupljene i donirane maturske haljine predstavile, a budući brucoši kupili odeću za proslavu mature i na taj način „reciklirali“ i učini human gest.

Srednjoškolci su takođe bili u prilici i da posete štandove fakulteta prištinskog univerziteta i tako steknu uvid u smerove i profesije koje ova institucija nudi.

Donirane haljine su prošetale na pisti studentkinje ovih fakulteta, a pored haljina, našle su se i modne kreacije studenata umetnosti.

Nakon što se publika izjasnila o najlepšim modelima putem glasanja, izabrane haljine su licitirane, dok je aukcija išla i preko 15.00 dinara.

Portparol Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Bojana Đukić kazala je da će opština uvek podržavati humanitarne organizacije.

„Nečije malo, nekome uvek može mnogo značiti. Opština je ovoga puta izdvojila 20 hiljada dinara, a sav novac ići će za obnovu manastira Devič. Želela bih da naše vrednosti postanu navike, a naše navike – naša sudbina“, kazala je Đukić.

Dekan Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović kaže da njena ustanova voli izazove i da su rado prihvatili ovu ideju. Sakupili su 161 haljinu, od kojih su za reviju odabrali 61 haljinu.

„Ja sam još uvek pod utiskom zaista. Jako je lepo ispalo. Zahvalni smo svim građanima koji su donirali svoje haljine, svim studentima koji su se odvažili, jer je ovo iskustvo koje nisu doživeli. Ovako smo apelovali na maturante da nekupuju i gomilaju, jer smo naučili da kupimo, upotrebimo i bacimo. Naučili smo da volimo stvari i koristimo ljude, a treba obrnuto. Objavićemo koliko smo sredstava sakupili za obnovu manastira Dečani“, poručila je Vujović i još jednom je zahvalila opštini na pomoći oko prevoza dece.

Student sa Katedre za vajarstvo Stevan Baškočević je na današnjoj reviji poneo unikatnu kreaciju sa svog fakulteta a naveo je da je bilo izazovno zbog kratkog roka, ali da je bilo i zanimljivo jer su radili ono što vole.

„Pozivam sve mlade maturante da dođu i da upišu fakultet u Kosovskoj Mitrovici. Bili smo oduševljeni ovom idejom i sve je krenulo spontano. Ja sam u glavi imao sako koji podseća na neku skulpturu, jer sam vajar. Iz mog umetničkog izraza je izašla ova odevna kreacija“, kaže Baškočević.

Studentkinja arhitekture Marija Maksimović, koja je nosila matursku haljinu na reviji, navodi da je modeling jako izazovan, ali da je jako lepo.

„Najviše mi se dopalo to što smo mogli da pokažemo koliko možemo svi zajedno da doprinesemo nečemu, iako se nekada osećamo da ne možemo. Svi smo mogli da uživamo i da se zabavimo, a ipak da uradimo nešto dobro. Nosila sam tri kreacije, jedna je bila od studenata umetnosti koja mi se i najviše dopala, i dve koje su za licitaciju“, navela je ona.