Škole u Štrpcu spremno dočekale đake prvog dana nove školske godine

Početak školske godine u Štrpcu
Izvor: Kosovo Online

Nova školska godina počela je na vreme i u tri osnovne i jednoj srednjoj školi u opštini Štrpce, u kojima se nastava odvija po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije.

Direktor osnovne škole „Staja Marković“ u Štrpcu Čedomir Nikolić ističe da su tokom letnjeg raspusta završeni  svi neophodni radovi, pa je škola spremno dočekala učenike.

„Nova školska godina je u ovoj školi krenula na vreme, uz izvšene sve neophodne pripreme. Učionice su okrečene, okrečen je hol, prelakiran parket, što se tiče tehničkih uslova sve je urađeno na najvišem nivou“, kazao je Nikolić.

Nikolić je dodao da će se, u skladu sa smernicama koje su sve škole dobile od Ministarstva prosvete Srbije, nastava prve dve nedelje odvijati malo drugačije, uz radionice na kojima će se akcenat staviti na druženje, empatiju i razvijanje poštovanja kod učenika.

"Ove godine stavljamo akcenat ne samo na obrazovanju, već i na vaspitanju, i zbog toga je Ministarstvo prosvete Republike Srbije dalo određene smernice. U prve tri nedelje rada, pošto smo danas krenuli u petak, znači i u naredne dve imamo tematske celine, gde će se  kroz različite radionice i razgovor sa decom negovati  vrednosti koje mi i poštujemo, a to su drugarstvo, pažnja, poštovanje. Nama to nije problem i do sada u našoj praksi nismo imali većih problema, ali ćemo još više produbiti taj odnos da se deca međusobno poštuju, cene, vole i pomažu“, kazao je Nikolić.

Vuk Nikolčević je učenik petog razreda i srećan je jer je upoznao nove drugare i nastavnike.

„Drago mi je što sam krenuo u peti razred, i što sam upoznao mnogo novih nastavnika, i novih školskih drugara. Jedva čekam da krenemo sa učenjem“, kazao je Nikolčević.

Iako je imala tremu pre dolaska u školu Jana Jovanović ističe da su joj utisci pozitivni.

„Imam malo tremu zato što smo u četvrtom razredu imali samo jednu učiteljicu, a sada imamo više nastavnika, ali videla sam da su oni dobri tako da mi je lepo“, rekla je Jovanović.

Nastava je danas krenula i u srednjoj školi „Jovan Cvijić“ u Štrpcu a u prvoj  godini je upisano  77 učenika  raspoređenih u sedam obrazovnih profila.